Foto: Delfi kolāža
Ņemot vērā aktualitātes Latvijas ekonomikā un biznesa vidē, "Delfi Bizness" apkopojis informāciju par šīs nedēļas nozīmīgākajām norisēm.

Šīs nedēļas sākumā biznesa vidi satricināja ziņas par vēl vienu atklātu karteli būvniecības sektorā šoreiz privātajā sektorā.

Nedēļas vidū daudzi uz stundu steidza izslēgt elektroierīces, jo elektrības cena "Nord Pool" biržā sasniedza kārtējo rekordu 4000 eiro. Vēlāk gan izskanēja minējumi, ka rekordaugstais elektroenerģijas cenas lēciens varētu būt saistīts ar tehnisku "Nord Pool" kļūdu, tomēr biržas pārstāvji šo informāciju noliedza.

Turpinājās diskusijas par gāzes pieejamību un atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu.

Lai atgādinātu, kas noticis šonedēļ, piedāvājam šīs nedēļas nozīmīgāko ziņu apkopojumu.

SPRK: Dažviet ziemā apkures cena varētu mainīties vairākkārt


Foto: DELFI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) šobrīd izskatīšanā ir vairāk nekā 30 siltumenerģijas tarifi, un arvien biežāk novērojams, ka siltumapgādes uzņēmumi spēj noslēgt līgumus ar kurināmā piegādātājiem uz īsu termiņu, piemēram, vienu mēnesi. Tādēļ gaidāmajā ziemā dažviet varētu būt novērojams, ka maksa par siltumu mainīsies vairākkārt.

Lasi vairāk

4000 EUR/MWh – kam ņemt vērā ekstremālo elektrības cenu biržā


Foto: "Nord Pool"

Trešdien, 17. augustā, vidējā elektrības dienas cena Latvijā pieauga līdz 823,98 eiro par megavatstundu, bet maksimumu sasniedza no plkst. 18.00 līdz 19.00 pēc Latvijas laika, palielinoties līdz 4000 EUR/MWh

Elektroenerģijas tirgotāji piedāvā dažādus līgumu veidus, un tiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kas izvēlējušies biržas cenai piesaistītos līgumus, svarīgi sekot līdzi cenām "Nord Pool" mājaslapā, kā arī tirgotāju nodrošinātajās lietotnēs. "Delfi Bizness" skaidro, kam visvairāk jāseko līdzi cenai biržā un kā cenas izmaiņas ietekmē klientus ar fiksēto līgumu.

Lasi vairāk

Vienā reputācijas dēļ noraida, otrā apstiprina; vērtīgus kandidātus 'izgāž' – amatu konkursi nebeidz pārsteigt


Foto: LETA

Izgāzts balsojums par Ilzes Znotiņas atkārtotu iecelšanu Finanšu izlūkošanas dienesta vadītājas amatā. Latvijas valsts mežu valdē iecelts padzītais banku uzraugs Pēters Putniņš. Šie ir tikai daži neseni piemēri no vairākiem amatu konkursiem valsts pārvaldē, kas pārsteiguši nozares profesionāļus. Sarunā ar portālu "Delfi Bizness" Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs, Liepājas Universitātes padomes priekšsēdētāja p.i. Andris Grafs analizē notikušos amata konkursus un vērtē signālus par konkursiem, kuros ir apstiprinātas jaunas valdes, bet vienlaikus zināms, ka neatkarīgie procesa dalībnieki komisijā ir balsojuši atšķirīgi.

Lasi vairāk

Konkurences uzraugi soda 'PK serviss', 'Tavs laikmets' un 'Koro būve' par aizliegtu vienošanos


Foto: Pixabay

Konkurences padome (KP) piemērojusi kopumā 233 791 eiro lielu naudas sodu SIA "PK serviss", SIA "Koro būve" un SIA "Tavs laikmets" par aizliegtu vienošanos privātā pasūtītāja SIA "Lyngson" rīkotā būvniecības iepirkumā, otrdien preses konferencē informēja KP pārstāvji.

Lasi vairāk

Apģērbu interneta veikali sāk iekasēt naudu par preču atgriešanu – vai arī Latvijas pircējiem būs jāmaksā?


Foto: Unsplash

Apģērbu un apavu interneta tirdzniecība pēdējos gados piedzīvojusi galvu reibinošu izaugsmi, taču popularitātes pieaugumam līdzi nākušas savas problēmas – impulsīvi iegādātās preces gūzmām tiek sūtītas atpakaļ, un tas sāk radīt problēmas tirgotājiem. Lai liktu pircējiem vairāk pārdomāt pirkumus, vairākas starptautiskās apģērbu tirdzniecības kompānijas paziņojušas, ka ievieš komisijas maksu par pirkumu atgriešanu.

Lasi vairāk

Starp 'Snaige' investoriem ir Putinam pietuvināti oligarhi


Foto: Пресс-фото

Starp Baltijas valstīs vienīgā ledusskapju ražotāja "Snaige" akcionāriem ir Krievijas investīciju fonds, kas izveidots ar oligarhu Viktora Vekselberga un Aleksandra Mamuta finansējumu, ceturtdien vēstīja Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Lasi vairāk

Ne gadu bez būvnieku karteļa? Kopīgais un atšķirīgais ar pērn konstatēto 'blici'


Foto: Shutterstock

Pirms gada, augustā, Konkurences padome satricināja būvniecības (un ne tikai) nozari ar paziņojumu par 10 lielo uzņēmumu gadiem ilgušu vienošanos – karteļa dalībnieki bija iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686,99 miljoni eiro. Tikko kā konkurences uzraugi gaismā cēluši mēroga ziņā krietni vien mazāku iepirkumu, taču citā ziņā zīmīgu – privātajā sektorā.

Lasi vairāk

'Latvenergo' iedarbinājis termoelektrostaciju

Foto: LETA

Termoģenerācijas jaudas palielinājums Latvijā novērojams, sākot no trešdienas/ceturtdienas nakts, ceturtdien, 18. augustā, plkst. 9.00 sasniedzot 650 MW jaudu, liecina "Augstsprieguma tīkls" operatīvie dati. Iepriekš termoģenerācijas jauda svārstījusies ap 20 MW. AS "Latvenergo" norāda, ka uzņēmuma TEC-2 ir sagatavots drošai un ilgākai darbībai un jau strādā tirgū.

Lasi vairāk

Pārtikas kviešu cena šogad jūlijā sarukusi par 23%


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pārtikas kviešu cena šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju saruka par 23,1%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Lasi vairāk

Dārgāka dzīve – lielāki parādi. Vai gatavoties rekordam?


Foto: Pixabay

Pēc Covid-19 ietekmes atslābuma sākušas pieaugt parādu summas un to apjoms. Iespējams, dzīves dārdzības pieauguma dēļ šogad tiks sasniegts jauns parādu rekords.

Lasi vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!