Foto: Publicitātes foto

Dārzeņu audzētājs SIA "Mārupes siltumnīcas" energoresursu taupības nolūkos nākamgad plāno vēlāk sākt sezonu vecākajās siltumnīcās, atzina kompānijas pārstāvji.

"Nākamgad vēlāk sāksim sezonu platībās, kas būvētas pirms 2015. gada," pauda kompānijā.

Vienlaikus kompānijā norādīja, ka energoresursu taupības nolūkos šogad "Mārupes siltumnīcas" arī agrāk beidza ražas sezonu visvecākajās siltumnīcās. "Mēs pieņēmām lēmumu šogad ātrāk beigt ražas sezonu visvecākajās siltumnīcās, kur energoresursu patēriņi ir lieli attiecībā pret iegūto produkciju," sacīja kompānijas pārstāvji.

Tāpat "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji minēja, ka daudzi dārzeņu audzētāji saīsina sezonu, rudenī agrāk beidzot ražošanu, bet nākamgad plānojot to atsākt vēlāk.

Pēc kompānijā paustā, nozarē svarīgs ir katras saimniecības izvēlētais apkures veids, kā arī būtiska nozīme ir tam, cik jaunas un energoefektīvas ir ražošanas platības.

"Mārupes siltumnīcas" pārstāvji arī atzīmēja, ka, piemēram, Lietuva pēdējos gados siltumnīcu saimniecību modernizācijai ir atvēlējusi būtisku valsts atbalstu, tādējādi Lietuvā ir uzcelti vairāk nekā 20 hektāru jaunu siltumnīcu. Savukārt Latvijā septiņu gadu plānošanas periodā paredzētais atbalsta apmērs vienam uzņēmumam ļauj uzbūvēt vien 0,5-1 hektāru jaunu, modernu segto platību, kamēr pārējās investīcijas ir jāveic pašiem.

"Baltijas tirgus ir neliels, tāpēc arī mēs izjūtam, ka kaimiņvalstī šis atbalsts nozarei ir. Tāpat Lietuva pēdējos gados ir būtiski samazinājusi darbaspēka nodokļu slogu," piebilda kompānijas pārstāvji.

Pēc kompānijā atzīmētā, "Mārupes siltumnīcas" šogad pavasarī sāka šķeldas katlumājas būvniecību, ko plānots oktobrī nodot ekspluatācijā, lai nodrošinātu nepieciešamo siltumu papildus tam, ko uzņēmums iegūst no biogāzes.

Jau vēstīts, ka "Mārupes siltumnīcas" pagājušajā gadā strādāja ar 11,704 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,3% vairāk nekā 2020.gadā, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 7,3% - līdz 2,551 miljonam eiro.

Kompānija "Mārupes siltumnīcas" reģistrēta 2008.gadā un nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu segtajās platībās. "Mārupes siltumnīcu" pamatkapitāls ir 7,437 miljoni eiro, un tās vienīgā īpašniece ir SIA "Ezerkauliņi Agro". Savukārt kompānijas patiesie labuma guvēji ir Kaspars Brunovskis un Kristīne Brunovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!