Foto: Pexels.com, Mohammad Danish

Konkurences padome (KP) tiešsaistes platformu tirgus uzraudzībā konstatējusi to būtisko ietekmi uz konkurenci tirgū, secinot, ka godīgas konkurences nodrošināšanai Latvijā nepieciešams raisīt diskusiju par papildu regulējuma ieviešanu, kas noteiktu tiešsaistes platformu darbību un ar to saistītus pienākumus nacionālā līmenī.

Vienlaikus šobrīd pastāvošie konkurences tiesību piemērošanas rīki digitālajai sfērai varētu nebūt pietiekami, lai noteiktu konkrēto tirgu un tiešsaistes platformu atrašanos dominējošā stāvoklī, norāda KP.

Veicot tirgus uzraudzību, KP pētīja tiešsaistes platformu darbību, koncentrējoties uz tirgus definēšanas kritērijiem konkurences tiesību kontekstā, kā arī vērtēja tiešsaistes platformu tirgus varas kritērijus. Tāpat KP veica sākotnējo novērtējumu tiešsaistes sludinājumu platformu tirgū Latvijā, iekļaujot gan horizontālās platformas, kas piedāvā vairāku kategoriju sludinājumus, piemēram, "ss.lv" vai "ss.com", "reklama.bb.lv", "pp.lv", gan vertikālās jeb specializētās platformas, kas specializējušās viena veida preču vai pakalpojumu kategorijās, piemēram, "auto24.lv" vai "city24.lv".

KP konstatēja, ka digitālajām platformām to raksturīgo pazīmju dēļ šobrīd ir nepietiekami ar tradicionālajiem tirgus definēšanas kritērijiem, kā arī nav iespējams pilnvērtīgi veikt cenu izvērtēšanas testus platformu aizstājamības noskaidrošanai, ņemot vērā, ka ne vienmēr platformu piedāvātie pakalpojumi ir maksas. Tāpat viena no digitālo platformu raksturīgajām pazīmēm ir tīkla ietekme, kas var būt gan tieša, gan netieša.

KP secinājusi, ka, piemēram, Vācijā un Itālijā nacionālajā konkurences tiesību regulējumā ir ietvertas konkrētas ar digitālo platformu novērtēšanu vai platformu rīcības ierobežošanu saistītas tiesību normas. Savukārt Latvijā līdz šim pastāvošie konkrētā tirgus definēšanas un tirgus varas instrumenti, lai noteiktu kādas tiešsaistes platformas atrašanos dominējošā stāvoklī, KP vērtējumā varētu nebūt pietiekami.

Tāpēc KP aicina ar digitālo tirgu saistītos tirgus dalībniekus un nozares asociācijas izteikties par nepieciešamību Konkurences likumā ieviest papildu regulējumu, kas noteiktu tiešsaistes platformu darbību un ar to saistītus pienākumus nacionālā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!