Foto: LETA

Lai novērtētu darba devēju gatavību sniegt atbalstu darbiniekiem energokrīzes mazināšanai, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kopā ar "McCANN Rīga" uzsāks aptauju, kuras nolūks ir noskaidrot, cik lielā mērā organizācijas saskaras ar darbinieku gaidām palielināt atalgojumu, lai mazinātu energokrīzes radītās sekas un vai uzņēmēji būtu gatavi to darīt, ja ieviestu nodokļu politiku, kur energokrīzes atbalsta maksājums netiktu aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) nodokli.

"Balstoties uz mūsu biedru pieredzi, ilgtspējīgs bizness jau sen vairs nedomā tikai par peļņu, bet iesaistās sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā. Latvijas uzņēmēji jau ir pierādījuši, ka spēj uzņemties sociālo atbildību, investējot savu darbinieku izglītībā un labbūtībā, kā arī piedāvājot dažādus atbalsta veidus," saka LDDK prezidents, SIA "Karavela" valdes loceklis un līdzīpašnieks Andris Bite.

"Darba devēji jau daudzkārt ir rīkojušies sociāli atbildīgi iesaistoties kopienu atbalstā, taču paaugstināt algas bez konkurētspējas pieauguma būtu bezatbildīgi un veicinātu inflācijas iesakņošanos. Nav arī pieļaujams, ka valsts pelna divtik, saņemot nodokli ne tikai no darba algas, bet arī no terminētā pabalsta, ko pēc savas iniciatīvas izmaksā darba devējs," pauž Bite.

Uzņēmēji kopš aizgājušā gada rudens vairākkārt ir vērsušies gan pie valdības, gan pie likumdevējiem, lai mudinātu ātrāk pieņemt lēmumu par atbalstu un 2022. gadā pēdējās darbadienas izskaņā, 30. decembra vakarā, Ekonomikas ministrija iesniedza izskatīšanai valdībā grozījumus IIN likumā.

Ministrijas pavadoša tekstā minēts, ka, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, jautājums būtu virzāms steidzamības kārtā.

Gan LDDK, gan "McCANN Rīga" iesniegušas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā priekšlikumu par IIN likuma grozījumiem papildināt likuma normas ar ikmēneša maksājumu 150 eiro apmērā bez algas nodokļiem, ja darbiniekam izmaksāta kompensācija par energoresursu cenu sadārdzinājumu.

"Mums jāsteidzina valsti pieņemt gudrus lēmumus, jo lielie rēķini par apkuri iedzīvotājiem pienāk tagad un nevar gaidīt pavasari, kamēr deputāti izdiskutēs visus aspektus. Katra atlikta diena ir solis tuvāk tam, lai daudzi darba ņēmēji nonāktu uz nabadzības sliekšņa, vai ieslīgstu parādos," pauž "McCANN Rīga" partnere un biznesa attīstības direktore Ieva Danieljana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!