Foto: Publicitātes foto

2022. gadā Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) noslēdza 11 investīciju līgumus vairāk nekā 34,2 milj. eiro apjomā, savukārt šogad tās Uzraudzības komisija atbalstījusi trīs jaunus investīciju projektus 2,6 milj. eiro apjomā, ziņo Latgales SEZ.

Aizvadīto gadu Latgales SEZ dēvē par veiksmīgāko tās pastāvēšanas vēsturē. Latgales SEZ pievienojās trīs jauni uzņēmumi. Līdz ar investīcijām uzņēmumu attīstībā, 2022. gadā noslēgto līgumu ietvaros Latgalē paredzēts radīt vismaz 282 jaunas darbavietas.

"Pagājušā gada rezultāti un kopējais investīciju apjoms liecina, ka uzņēmēju aktivitāte Latgales reģionā ir ievērojama, paaugstinās arī eksporta potenciāls un to kapitālsabiedrību skaits, kuras pozitīvi vērtē sava uzņēmuma tālākās attīstības iespējas, sadarbojoties ar Latgales SEZ un investējot reģionā," vērtē Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

SIA "Safe Energy" šogad plāno realizēt ieguldījumu projektu par kopējo summu 134,2 tūkst. eiro. Tā ietvaros tiks izveidotas 10 jaunas darba vietas. Kā norāda uzņēmums, - lai spētu palielināt ražošanas jaudas un nodrošinātu ražošanas procesu efektivizāciju, nepieciešama jaunu pamatlīdzekļu iegāde. Šobrīd uzņēmums nevar nodrošināt tik efektīvu un ātru malkas iekraušanu, savukārt jaunu iekārtu iegāde nodrošinās produkcijas ražošanu, kas ne tikai palielinās apgrozījumu, bet arī diferencēs tā saražoto produkcijas klāstu. Uzņēmums Latgales SEZ kapitālsabiedrības statusu ieguva 2021. gada sākumā un ir īstenojusi divus investīciju projektus un radījusi vismaz 40 jaunas darba vietas, kas ir nozīmīgs devums Augšdaugavas novadā.

SIA "Regula Baltija" plāno realizēt ieguldījumu projektu 1,312 milj. eiro apjomā. Uzņēmums paplašinās esošo komercdarbību, spējot patstāvīgi realizēt produkcijas ražošanas procesa atsevišķās darbības, veicot gan nepieciešamās manipulācijas uzņēmuma telpās, gan atsakoties no vairāku pakalpojumu saņemšanas un preču iegādes ārpus tā. Realizējot projektu, gaidāma ražošanas jaudas palielināšanās, kura balstās uz ražošanas procesu optimizāciju, produkcijas ražošanas procesa ilguma samazināšanos, brāķējuma līmeņa pazemināšanos. Projekta ietvaros plānots izveidot vismaz 7 jaunas darba vietas. Uzņēmums Latgales SEZ kapitālsabiedrības statusu ieguva 2020. gadā, ar Latgales SEZ pārvaldi ir noslēgti trīs līgumi par ieguldījumu veikšanu.

SIA "Pulsar Optics", kas ir Lietuvas augsto tehnoloģiju uzņēmuma "Yukon Advanced Optics Worldwide" meitas uzņēmums, plāno realizēt ieguldījumu projektu Daugavpilī turpat 1,189 milj. eiro apmērā. Plānotās investīcijas ir vērstas uz pilna ražošanas cikla nodrošināšanu uzņēmumā, iegādājoties ražošanas iekārtas SMD iecirkņa izveidošanai, kura darbība nodrošinās stabilākas elektronisko plašu piegādes, maksimāli saīsinās jaunu produktu un to modifikāciju izstrādes laiku un veicinās uzņēmuma ražošanas un pakalpojumu apjoma pieaugumu. SIA "Pulsar Optics" Latgales SEZ kapitālsabiedrības statusu ieguva 2022. gada pavasarī un 2023. gada 13. februārī noslēgtais līgums ir jau ceturtais ieguldījumu projekts, kuru kapitālsabiedrība realizē Latgales SEZ teritorijā. Kopumā uzņēmums līdz šim jau ir radījis vairāk kā 100 jaunas darba vietas Daugavpilī, un noslēgto līgumu ietvaros plāno izveidot vēl vismaz 152 darba vietas.


SIA "SMD Baltic" realizējusi ieguldījumu projektu, faktiski veicot telpu paplašināšanu par 184,8 tūkst. eiro. Projekta ietvaros veikti sākotnējie ieguldījumi jauna ceha izveidei ražošanas iekārtu izvietošanai, paredzot izveidot vismaz 6 jaunas darba vietas. Jaunajā cehā tika veikti pielāgošana, kas ietvēra grīdas seguma izveidi, aprīkotas tehniskās telpas, ievietota mikroklimata sistēma, lai uzturētu ražošanai nepieciešamo temperatūras režīmu. Latgales SEZ kapitālsabiedrības statusu SIA "SMD Baltic" ieguva 2019. gada martā un kopumā uzņēmums ir noslēdzis līgumus par 12 investīciju projektu realizāciju, veicot ieguldījumus gan telpu pielāgošanas darbos, tādējādi paplašinot ražošanas telpas, gan ieguldījumus jaunu, modernu iekārtu iegādei, kas kopumā vērsti uz ražošanas jaudu paaugstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!