Foto: DELFI

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" lēma par labu divpadsmit "Audi e-tron" iegādei līzingā uz nākamo trīs gadu periodu, jo tas bija ne vien videi draudzīgs, bet arī ekonomiski izdevīgākais piedāvājums, apgalvo aviokompānijā.

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) saistībā ar 2022. gada izlaiduma "Audi e-tron" elektroauto iegādi pieprasījis skaidrojumu "airBaltic" padomei. Vitenbergs norāda, ka nav pret elektrauto iekļaušanu uzņēmuma autoparkā, bet neesot saprotams, kāpēc ir jāiegādājas luksusa klases elektroauto, īpaši laikā, kad sabiedrība kopumā piedzīvo finansiālas grūtības.

Vēstulē, kas nosūtīta Satiksmes ministrijai aviokompānija skaidro, ka šis auto iegādes darījums esot ne tikai ekonomiski pamatots un rūpīgi vērtēts, bet arī ilgtspējīgs un daļa no daudz plašākas aviācijas dekarbonizācijas, kura attiecas gan uz lidmašīnām, gan jebkādām automašīnām, kuras ir aviokompānijas lietošanā. 2022. gada oktobrī beidzās termiņš līzingam, saskaņā ar kuru "airBaltic" lietošanā bija iekšdedzes dzinēju automašīnas. Tādēļ "airBaltic", ievērojot iekšējās procedūras iepirkumu veikšanai, jau laicīgi izsludināja jaunu konkursu automašīnu iegādei līzingā.

Foto: DELFI

2021. gada beigās "airBaltic" kā papildu enerģijas patēriņa samazinājuma un oglekļa emisiju kompensācijas pasākumu bija pieņēmusi konceptuālu lēmumu sauszemes transportlīdzekļu parkā pakāpeniski pāriet uz elektroautomobiļu izmantošanu. Lidsabiedrība īpaši uzrunājusi potenciālos elektroautomobiļu piegādātājus. Kā liecina vēstulē paustais, iepirkuma procedūras ietvaros tika uzrunāti divpadsmit potenciālie automašīnu piegādātāji un saņemti seši piedāvājumi.

"airBaltic" Satiksmes ministrijai skaidro, ka ""Audi E-tron" piedāvājums ir rūpnīcas piedāvātā akcija, ietverot aptuveni 26% atlaidi no standarta izcenojuma, kā arī paredzot ļoti augsta atpirkuma vērtību – ap 67%".


Kā šonedēļ medijiem rīkotā pasākumā uzsvēra izpilddirektors Martins Gauss, šī īpašā piedāvājuma dēļ ikmēneša maksājums esot salīdzinoši neliels, proti, 414 eiro bez PVN par automašīnu.

Viena "Audi e-tron" līzings trīs gadu periodā "airBaltic" izmaksā 19 901,70 eiro bez PVN, teikts vēstulē.

Tāpat aviokompānija akcentē, ka "Audi e-tron" darījums neesot atzīstams par luksusa automašīnu iegādi, "bet gan ir standarta korporatīvās automašīnas līzinga piedāvājums".

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Izvērtējot "Audi e-tron" piedāvājumu, "airBaltic" salīdzinājusi to gan ar citiem iesniegtajiem elektroautomobiļu piedāvājumiem, gan arī ar maksājumiem, ko veica par iepriekš līzingā esošajām iekšdedzes dzinēju (dīzeļa) automašīnām. Secināts – ""Audi E-tron" piedāvājumus bija ne vien ekonomiski izdevīgākais starp elektromobiļu līzinga piedāvājumiem, bet arī lētāks par iepriekš līzingā iegādātajām "Audi Q5" iekšdedzes dzinēja (dīzeļa) automašīnām".

Latvijas valstij pieder 97,97% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" – 2,03%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!