Foto: DELFI kolāža (Diāna Spiridovska, CleanR publicitātes foto)

"Kancerogēni aiz jūsu logiem." "56% bojāgājušo 2,2 km rādiusā avārijas gadījumā." Dreiliņu mikrorajona iedzīvotāji maijā savās pastkastītēs saņēma bukletus ar biedējošiem argumentiem pret tuvumā iecerētās atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību. Vietnē "Manabalss.lv" projekta pretinieki mēneša laikā savāca vairāk nekā 10 000 parakstu. Rūpnīcas būvnieks "Vides resursu centrs" gan norāda, ka tā ir droša, ekoloģiska un ar siltumu nodrošinās 100 000 Rīgas iedzīvotāju.

Dzīvokli projektā "Dreilinga mājas" Dreiliņos Baiba iegādājās pirms dažiem mēnešiem. Tobrīd vēl nebija informācijas, ka tuvumā parādīsies atkritumu dedzināšanas rūpnīca. Tiklīdz viņa pabeidza iekārtoties jaunajā dzīvesvietā, no kaimiņiem sāka pienākt nepatīkamas ziņas. "Mājas čatā vietnē "WhatsApp" redzēju diskusijas par rūpnīcas celtniecību un aicinājumus parakstīt petīciju. Protams, es to uzreiz parakstīju. Es negribu dzīvot blakus poligonam! Viena lieta ir dzīvot prestižajā Dreiliņu rajonā, pavisam cita – faktiski Getliņos," viņa saka. Ja par rūpnīcas celtniecību būtu zinājusi iepriekš, viņa diezin vai būtu izvēlējusies jauno mājvietu šajā rajonā.

"Mūsu projektā dzīvo daudz ģimeņu ar bērniem. Cilvēki ir neapmierināti, pārdzīvo. Tie taču ir toksiski izgarojumi, pastāvīgs troksnis aiz logiem kravas automašīnu dēļ. 200 atkritumu mašīnas dienā, putekļi un netīrumi! Es nebiju tam gatava. Baidos, ka mājokļi tagad šajā rajonā kļūs krietni lētāki," uzsver Baiba.

Nesen viņa pastkastītē atrada bukletu, kurā ir aprakstīti atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecības trūkumi. "Šī informācija ir biedējoša. Tajā teikts, ka, piemēram, avārijas gadījumā 2,2 kilometru rādiusā ies bojā vairāk nekā puse iedzīvotāju," viņa stāsta, piebilstot, ka bukletā gan nav atsauces uz pētījumiem par rūpnīcas bīstamību.

Ko plāno būvēt Dreliņos? Vai tas ir izdevīgi vai bīstami? Vai nekustamā īpašuma cenas kritīsies? Par to "Delfi Bizness" runāja ar vides aizstāvjiem, attīstītājiem un "Vides resursu centra" vadību.

Šajā rakstā uzzināsiet: 

  • Kāpēc Latvijai vajag dedzināt atkritumus?
  • Kāpēc rūpnīcas būvniecībai izvēlēta vieta blakus Dreiliņiem?
  • Kur vēl pasaulē ir atkritumu sadedzināšanas iekārtas?
  • Vai atkritumu dedzināšana ir bīstama videi?
  • Vai pasaulē ir kāda alternatīva dedzināšanai?
  • Kā rūpnīca ietekmēs nekustamā īpašuma, kurš atrodas blakus, cenas?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!