Foto: Publicitātes attēli
Saules bateriju (akumulatori, uzglabāšanas sistēmas) tirgū Baltijā nav tik liels pieprasījums kā Rietumeiropā, tirgū nereti trūkst arī pieredzes, stāsta "BayWa r.e. Solar Trade" starptautiskais direktors Aleksandrs Šūts (Alexander Schütt).

Viņš uzsver, ka saules paneļu enerģija ir lēta, nesatur CO2 un padara tās lietotāju neatkarīgu no enerģijas importa, piemēram, gāzes, naftas vai oglēm. Visā pasaulē valdības, uzņēmumi un sabiedrība atbalsta atjaunojamās enerģijas izmantošanu, kas ļauj veidot nākotni bez oglekļa emisijām. Šo apsvērumu dēļ par saules enerģiju ir liela interese arī Baltijā, norāda Šūts.

Vienlaikus viņš uzsver, ka saules bateriju (akumulatori, uzglabāšanas sistēmas) tirgū Baltijā nav tik liels pieprasījums kā Rietumeiropā. Tiek pieprasītas sistēmas ar saules moduļiem, invertoru un montāžas konstrukcijām.

Salīdzinot ar citiem tirgiem, piemēram, Vāciju, saskaņā ar Šūta teikto, aizvien ir vērojamas atšķirības. "Latvijā zināmā mērā trūkst pieredzes un zināšanu par saules bateriju instalācijām 10 vai 20 gadu garumā. Mūsu pieredze rāda, ka sākumā šajos tirgos diezgan bieži netiek piedāvāti vislabākās kvalitātes produkti un pēc dažiem gadiem parādās kvalitātes problēmas. Saules paneļu sistēmai ir jādarbojas 20 – 30 gadu bez kvalitātes problēmām, norāda eksperts.

"Delfi Bizness" jau rakstīja, ka Šveices jaunuzņēmums "Sun-Ways" maijā sācis īstenot pilotprojektu, kura ietvaros izvietos saules paneļus uz sliedēm.

Šūts, komentējot tendenci saules paneļus uzstādīt aizvien netradicionālākās vietās, uzsver, ka šobrīd ir izstrādātas daudzas interesantas idejas un tehnoloģijas, kas tuvākajā laikā spēs nodrošināt jauninājumus mobilitātes un mājokļu jomā.

"Tuvākajā nākotnē es galvenokārt sagaidu jaunus uzstādīšanas veidus, tādējādi atbalstot to ieviešanu. Piemēram, "BayWa r.e." ļoti aktīvi darbojas arī Agro-PV (divējāda lietojuma saules enerģija, kas vienlaikus ir zemes platību izmantošana gan elektrības ražošanai, gan lauksaimniecībai) un peldošajā saules paneļu jomā (saules paneļi, kas uzstādīti uz ūdenstilpē peldošas konstrukcijas). Tomēr mēs uzskatām, ka uz zemes uzstādītās saules paneļu sistēmas, kā arī jumta sistēmas joprojām veidos lielāko tirgus daļu," uzskata Šūts.

Saules paneļi ir kļuvuši par stabilu tirgus daļu, un šīs jomas jauda var pieaugt, palielinoties pieprasījumam. Pagājušajā gadā varēja vērot negaidīti lielu pieprasījuma pieaugumu, taču pašlaik tirgus ir pierimis un produktu pieejamība atkal palielinās, viņš norāda, piebilstot, ka visdrīzāk fotoelementu produktu ražošana neatpaliks no tirgus pieprasījuma.

"Mēs esam pārliecināti , ka saules enerģijas loma pieaugs vairāku iemeslu dēļ – saules paneļi ir kļuvuši par lētāko enerģijas avotu, savukārt ilgtspējības tendence un diskusijas Eiropas sabiedrībā iegūst lielāku nozīmi. Tajā pašā laikā neatkarība enerģijas ražošanā ir vienlīdz vēlama gan mājsaimniecībām, gan arī komercsektoram," saka eksperts.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!