Foto: DELFI.ee
Igaunijas klimata ministrs Kristens Mihals uzdevis valstij piederošās lidsabiedrības "Nordic Aviation Group" padomei veikt īpašu revīziju, lai izvērtētu kompānijas darbību laika posmā no 2020. gada sākuma līdz 2023. gada jūlija beigām, cita starpā noskaidrojot iemeslus negatīvajai ekonomiskajai situācijai.

Provizoriskās aplēses liecina, ka "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmoliem "Nordica" un "XFly", apgrozījums janvārī-jūnijā sasniedza 54,9 miljonus eiro un zaudējumi bija 7,2 miljoni eiro.

Ministrs skaidroja, ka revīzija nepieciešama, lai noskaidrotu, kādēļ "Nordic Aviation Group" finansiālais sniegums īsā laikā kļuvis ļoti negatīvs. Neatkarīgā īpašā revīzijā no padomes tiek gaidīti arī iemesli, kādēļ kompānija nespēj izpildīt rentabilitātes mērķus.

No 1.augusta ir nolīgta starptautiska konsultāciju kompānija "Knighthood Global", kuras uzdevums ir atrast iespējas "Nordic Aviation Group" strādāt rentabli un restrukturizēt uzņēmējdarbību.

"Nordic Aviation Group" padomes priekšsēdētājs Deivids O'Broks norādīja, ka pēdējo dažu mēnešu laikā uzņēmuma finansiālā situācija ir strauji pasliktinājusies, ieņēmumiem būtiski sarūkot zem prognozētā līmeņa, bet izmaksām būtiski pārsniedzot ieņēmumus. Viņš atzina, ka situācija aviācijas tirgū ir sarežģīta, turklāt kavējas "Nordica" iznomāto lidmašīnu piegāde, trūkst darbaspēka un aprīkojuma, bet izmaksas visās pozīcijās ir pieaugušas.

Pagājušajā nedēļā "Nordic Aviation Group" valdes priekšsēdētājs Jans Palmers iesniedza padomei atlūgumu, kas tika apstiprināts 26. jūlijā.

Par pagaidu valdes priekšsēdētāju iecelts Remko Althuiss, kurš vadīja reformu konsultāciju komandu, bet iepriekš bijis vadošos amatos KLM, "Etihad Airways" un "Air Seychelles".

Īpašo revīziju organizēs "Nordic Aviation Group", konkurss par tās veikšanu tiks izsludināts drīzumā. Kompānija cer, ka revīzija tiks sākta jau septembrī un starpziņojums tiks sagatavots mēneša laikā. Gala ziņojuma termiņš būs ne vēlāk kā trīs mēneši pēc līguma parakstīšanas.

Īpašajā revīzijā cita starpā būs jānoskaidro, vai pirms "Nordica" lēmuma atsākt noteiktus lidojumus, atvērt jaunus maršrutus vai noslēgt jaunus pakalpojumu līgumus, tika veikta atbilstoša priekšizpētes analīze. Tāpat arī būs jānoskaidro, vai, atverot maršrutus vai slēdzot līgumus, tika ņemts vērā īpašnieka cerībās noteiktais komerciālās peļņas gūšanas mērķis.

Īpašā revidenta uzdevums būs izvērtēt valsts atbalsta pieteikumā iesniegtā grupas biznesa plāna īstenošanu un uzraudzības padomes un valdes kopš 2020. gada sākuma pieņemto lēmumu ietekmi uz uzņēmuma finanšu rezultātiem. Turklāt īpašajā revīzijā būs jāiekļauj pārskats par visiem pārskata periodā noslēgtajiem ar uzņēmējdarbību saistītajiem līgumiem.

Igaunijas valstij piederošās kompānijas provizoriskais konsolidētais finanšu pārskats liecina, ka "Nordic Aviation Group" pērn guvusi 1,5 miljonu eiro peļņu salīdzinājumā ar 1,2 miljonu eiro peļņu 2021.gadā, bet tās ieņēmumi pērn sasnieguši 90,6 miljonus eiro , kas ir par 51% vairāk nekā 2021.gadā.

2015.gadā dibinātā "Nordic Aviation Group" strādā ar zīmolu "Nordica" un "Xfly", dienā veicot vairāk nekā 100 reisu.

"Nordic Aviation Group" tika izveidota pēc tam, kad iepriekšējās Igaunijas nacionālās lidsabiedrības "Estonian Air" darbība tika izbeigta saistībā ar Eiropas Komisijas atzinumu, ka Igaunijas valsts sniegtā palīdzība kompānijai nav bijusi likumīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!