Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Pēc spēcīgās vētras, kas plosījās Baltijas jūras reģionā, Igaunijas un Somijas pārvades sistēmas operatori svētdienas rītā pēc tehnisku problēmu konstatēšanas nolēmuši apturēt gāzes cauruļvada "Balticconnector" darbību, taču Latvijas gāzapgādes sistēma strādā bez traucējumiem un gāzes pieejamība sistēmas lietotājiem tiek nodrošināta, paziņojumā medijiem norāda AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus").

"rus.delfi.lv" vēsta, ka gāzesvada darbība apturēta, baidoties no iespējamās gāzes noplūdes. Līdz ar to arī šajā cauruļvadā samazinājies spiediens. Avārijas iemesls neesot zināms, vēstījusi Igaunijas kompānija "Elering".

"Conexus" norāda, ka šobrīd Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) kopējie krājumi ir 21.4 TWh, kas ir pietiekami Latvijas apgādei ziemas periodā.

Iesūknēšanas sezona Inčukalna PGK turpinās līdz 14. oktobrim.

Igaunijas pārvades sistēmas operators "Elering" norādījis, ka "Balticconnector" atslēgšana neietekmēs Igaunijas dabasgāzes piegādi, jo dabasgāzes padeve tiks nodrošināta no Inčukalna PGK.

Savukārt Somijas patērētāju apgāde tiek nodrošināta ar "Inkoo" sašķidrinātās dabasgāzes termināļa palīdzību.

Kopējais "Balticconnector" gāzes vada zemūdens garums no Paldiskiem Igaunijā līdz Somijas Inko ir 77 kilometri. "Balticconnector" darbība tika uzsākta 2020. gadā.

"Conexus" atgādina, ka pārvalda vienu no modernākajām dabasgāzes krātuvēm Eiropā — Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, kas ir nozīmīgs stratēģiskais objekts visā reģionā. Tas nodrošina reģiona enerģētisko drošību un neatkarību.

Sabiedrības struktūrā ietilpstošā maģistrālā dabasgāzes pārvades sistēma ir 1190 kilometrus gara, un tā tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu un Igauniju.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% – pārējiem akcionāriem.

Vairāk par to, kā izskatās Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, iespējams uzzināt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!