Foto: Publicitātes foto

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) "melnajā sarakstā" ticis iekļauts sporta un tūrisma preču tirgotājs SIA "Sportland", liecina PTAC Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmums.

(Ziņa papildināta atbilstoši jaunākajai informācijai.)

Tomēr, kā "Delfi Bizness" informē PTAC, nolemts, ka "Sportland" no saraksta ir jāizņem, jo tas ir izpildījis patērētāju uzrauga lēmumu.

Minētajā sarakstā uzņēmums ticis iekļauts, jo nav apmainījis pircējas iegādātu somu ar ražošanas defektiem pret somu bez defektiem.

Strīds bijis par to, ka pircēja 2021. gada augustā "Sportland" iegādājās somu 44,95 eiro vērtībā. Tomēr 2023. gada jūnijā atgriezās uzņēmumā, prasot samainīt somu vai atmaksāt naudu. "Sportland" to atteicās darīt, tādēļ pircēja vērsās pie eksperta, kas atzina, ka somas defekti ir vērtējami kā ražošanas defekti.

"Sportland" PTAC skaidrojis, ka nepiekrīt pircējas prasībai. Uzņēmums apgalvoja, ka somai tika konstatēti vairāki citi defekti (somas stūri ir nodiluši un ir plīsums uz materiāla), kas nav norādīti eksperta atzinumā, līdz ar to uzņēmums uzskata, ka pēc pretenzijas iesniegšanas patērētāja turpināja lietot preci, gūstot labumu no tās. "Sportland" pārskatīja savu lēmumu un, ņemot vērā preces nolietojumu, piedāvāja veikt preces daļēju atmaksu, samazinot somas vērtību par 50% – līdz 23 eiro.

Pircēja piekrita tam, ka somas nolietojums ir 30%, un neiebilda, ka cena tiek samazināta un nauda atgriezta 70% apmērā no sākotnējās somas vērtības.

Izskatot lietas materiālus, tajā skaitā somas fotogrāfijas, PTAC komisija konstatēja, ka somai ir defekti – nedarbojas rāvējslēdzējs un ir iziruši diegi kabatas vietā. Komisija skaidroja, ka no pircējas iesniegumam pievienotajiem materiāliem var redzēt, ka defekta vietā (kabatas apdares vīle) ir nesaderība somas diegu nospriegumā un materiālā, kas šuves vietā padodas. Diegi iziruši, jo ir pārāk nospriegoti. Turklāt somai nedarbojas rāvējslēdzējs (no vienas rāvējslēdzēja lentes ir izkritis rāvējslēdzēja slēdzis), kas padara somas lietošanu par neiespējamu. Komisijas ieskatā patērētājas iesniegtais eksperta atzinums viennozīmīgi pierāda, ka somai ir ražošanas defekti.

Komisija arī norādījusi, ka pircējas piesaistītā eksperta atzinumā nav norādīta somas nolietojuma pakāpe, kā arī neviena no pusēm nav sniegusi pamatotu viedokli par somas nolietojumu. Tādējādi komisija uzskata, ka nav iespējas un pamata lemt par naudas atgriešanu ar cenas samazinājumu, bet "Sportland" minētā soma ir jāapmaina pret somu bez defektiem. Tā kā tas nav izdarīts 30 dienu laikā kopš PTAC lēmuma pieņemšanas, "Sportland" ievietots "melnajā sarakstā", no kura tagad tas tiks izņemts, jo lēmumu izpildījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!