Foto: Publicitātes foto

Somijas militāro transportlīdzekļu ražotājs "Patria", kas tirgū zināms ar bruņutransportieriem "Patria 6x6", piešķīris 6x6 bruņutransportiera korpusa ražošanas (CAVS 6x6 armour hull manufacturing) sertifikātu SIA "EMJ metāls", ar to apliecinot sekmīgu tehnoloģiju pārneses procesa pabeigšanu, ziņo SIA "EMJ metāls".

Uzņēmums ir ieguvis tiesības bruņutransportieru korpusu ražošanu veikt patstāvīgi, bez "Patria" speciālistu tiešas uzraudzības.

"Uzražot korpusu pēc augstākajiem standartiem nav vienkāršs process, tas ietver rūpīgu metālapstrādi, metināto detaļu griešanu un locīšanu, kā arī metināšanu, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tostarp 3D mērījumu sistēmas. Pēc ieguldītā darba vairāku gadu garumā varam teikt, ka esam lepni būt "Patria" piegādātāji un veikt korpusu ražošanu un krāsošanu arī lokāli, tepat Rīgā," komentē "EMJ metāls" valdes loceklis Ēriks Altroks.

Lai kļūtu par patstāvīgu metināto konstrukciju piegādātāju, "EMJ Metāls" kopš 2019. gada veica virkni sagatavošanās pasākumu, kuros ieguldītas investīcijas no uzņēmuma līdzekļiem vairāk nekā trīs miljonu apjomā.

Papildus iegādāts jauns metālapstrādes aprīkojums, ieviestas specifiskas kvalitātes uzraudzības procedūras un kompetences, pieņemti jauni darbinieki, kā arī tikusi pielāgota infrastruktūra un organizētas personāla apmācības, kuru ietvaros divus mēnešus "EMJ Metāls" darbinieki stažējās "Patria" ražotnē Somijā. Šobrīd "EMJ Metāls" militārās ražošanas sadaļā nodarbina vairākus desmitus darbinieku.

Sadarbībai ar "Patria" vairojusi uzņēmuma darbinieku zināšanas un pieredzi, kura tagad ļauj nostiprināt pozīciju un attīstīties militārās ražošanas jomā, pauž Altroks.

"EMJ Metāls" ir pirmais Latvijas uzņēmums, kas pēc neatkarības atjaunošanas ir izgājis šāda līmeņa kvalitātes pārbaudes un saņēmis atļauju ražot bruņumašīnas korpusu. Līdz šim tas saražojis un nodevis vairākus desmitus korpusu, kuri paredzēti ne tikai Latvijas, bet arī citu NATO valstu armijas vajadzībām.

Bruņutransportieru ražošana un komplektēšana Latvijas teritorijā ir nozīmīgs valsts drošības elements, jo tādejādi tiek nodrošinātas saīsinātas piegādes ķēdes militārās tehnikas ražošanas vajadzībām un minimizētas iespējas radīt pārrāvumus komplektējošo detaļu piegādē, militārās tehnikas ražošanas procesā un piegādē Latvijas bruņotajiem spēkiem.

SIA "EMJ Metāls" kopš 2010. gada darbojas kā lokšņu metāla servisa centrs. Galaprodukts – metāla lokšņu detaļas sagataves, kas ražotas pēc klientu pasūtījuma. Aizsardzības nozarei tiek nodrošināts pilns ražošanas cikls, ieskaitot metināšanu un krāsošanu uz vietas. SIA "EMJ Metals" pēc 2022. gada datiem ir 12. lielākais metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmums ar neto apgrozījumu 32,53 milj. eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!