Foto: Shutterstock

Pirms pāris gadiem notikušais Latvijas finanšu sistēmas "kapitālais remonts" noveda pie tik stingriem ierobežojumiem, ka ārzemnieki saskaras ar grūtībām Latvijā atvērt bankas kontu. Nu Latvijas Banka komercbankām lūgusi mainīt ierasto kārtību un norēķinu kontu tīkotājus pakļaut mazāk skrupulozām pārbaudēm, svētdienas vakarā vēsta "Nekā personīga".

Raidījumam vairāki politiķi neformāli apliecinājuši, ka problēmas ar konta atvēršanu gadījušās arī jaunajam ASV vēstniekam Latvijā Kristoferam Todam Robinsonam. ASV vēstniecībā saka, ka vairāki ASV pilsoņi saskārušies ar grūtībām, arī investori Latvijas administratīvā sloga dēļ neizvēlas uzsākt šeit uzņēmējdarbību.

Latvijas Banka nosūtījusi vēstuli komercbankām, piedāvājot ieviest vairāku risku līmeņu produktus. Piemēram, cilvēkus, kas vēlas atvērt Latvijā norēķinu kontu, pakļaut mazāk skrupulozām pārbaudēm, bet biznesmeņus, kas strādā ar riskantām valstīm, vērtēt rūpīgi.

Nepieciešmas uzlabot arī banku komunikāciju, jo bieži neesot saprotams, kas bankai ir vajadzīgs, lai klients saņemtu pakalpojumu, kā arī atteikumi netiek skaidroti pietiekami detalizēti.

Latvijas Banka piedāvājusi arī pārskatīt augstās komisijas maksas, dažādojot banku produktus. Neveicot padziļinātas pārbaudes, arī komisijas maksas varētu būt mazākas.

Latvijas lielākās komercbankas raidījumam saka, ka pārbaudes ir tik rūpīgas, jo to pieprasa Latvijas un Eiropas Centrālā banka, kuras auditori pārbaudēs pieprasa stingru klientu izvērtējumu.

Nākamnedēļ valdībā premjeres vadītā Finanšu sektora attīstības padome lemšot, kā atvieglot klientiem piekļuvi banku pakalpojumiem.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile raidījumam atklāj, ka Latvijā ir sācies jauns "Moneyval" izvērtējums. Tas būšot gatavs nākamgad un pārbaudīs arī banku attieksmi pret klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!