Foto: Shutterstock

Latvijas Banka 2024. gadā plāno izlaist piecas kolekcijas monētas, kā arī vienu divu eiro piemiņas monētu un vienu apgrozības monētu komplektu, informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Kolekcijas monētas būs veltītas Martai Staņai, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja 100.gadadienai, Vilim Plūdonim, enerģijas tēmai, kā arī plānota viena atklātā konkursa rezultātā izvēlēta dizaina monēta.

Tāpat šogad tiks emitēta divu eiro piemiņas monēta, kas veltīta puzuru tēmai. Monēta tiks izlaista suvenīrkartītēs ("Brilliant Uncirculated" kvalitātē) un tīstokļos jeb ruļļos (apgrozības kvalitātē).

Šajā gadā izlaidīs arī puzuru tēmai veltītu apgrozības monētu komplektu "Brilliant Uncirculated" kvalitātē.

Monētu izlaišanas datumi tiks paziņoti neilgi pirms dienas, kad tās būs pieejamas iegādei.

Jaunās monētas emisijas dienās varēs iegādāties tikai tīmekļvietnē "www.e-monetas.lv". Monētas, kuras pieejamas iegādei ilgāku laiku, iespējams iegādāties klātienē Latvijas Bankas kasēs Bezdelīgu ielā.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!