Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (25.03.-29.03.) notikumu apkopojumu.

"Bitcoin" 100 tūkstoši?

Ja pērn varēja šķist, ka kriptovalūtu ēra ir beigusies, tad šis gads ir iepūtis pamatīgu vēju digitālās valūtas burās. Īsā laikā "Bitcoin" vērtība pieaugusi par vairāk nekā 50%, sasniedzot vēsturiski augstāko cenu. Taču – kas tālāk? "Delfi Bizness" aptaujāja trīs Latvijas kriptovalūtu nozares vērotājus un ekspertus, kuri visi par digitālās monētas cenu izteicās visai cerīgi. Tikmēr ārzemēs daži runā par to, ka viena "Bitcoin" monēta varētu sasniegt pat miljons dolārus par vienību.

Uzzināt vairāk.

Ieguldījumi vīnā

Pat ierasto lielveikalu plauktos var atrast īstas pērles – patiesi labus vīnus. Tos gan, šķiet, drošāk ir baudīt uzreiz, jo nav zināms, cik ilgi un kā tie uzglabāti. Savukārt vīnus kolekcionēšanas un investīciju nolūkam ieteicams meklēt pie profesionāļiem. Specializētā vīnu veikala "Noble Wine" vadītāja Anna Ļogkaja, runājot par vīnu kā kolekcijas un investīciju objektu, atklāja, ka patiesi ar vīnu var nopelnīt. Tācu gluži tāpat kā citos investīciju virzienos, arī dzērienu pasaulē ir zemāka un augstāka riska produkti.

Uzzināt vairāk.

Pensiju pirmrindnieki?

Ikgadējais "Mercer" globālais pensiju indekss jau vairākus gadus pēc kārtas Nīderlandi un Dāniju ierindo starp valstīm ar labākajām pensiju sistēmām pasaulē. Latvija šajā indeksā nav iekļauta, tomēr, lai arī kopumā pensiju sistēma pie mums ir labi izveidota un liberāla, ir vairākas lietas, ko varam no "līderēm" mācīties, raksta "Luminor" Aktīvu pārvaldīšanas un pensiju daļas vadītājs Atis Krūmiņš.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no pasaules

Biržās rekordi. Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500" noslēdza tirdzniecības sesiju ar jauniem rekordiem, bet indekss "Nasdaq Composite" kritās. Eiropā Londonas biržas indekss sasniedza augstāko līmeni viena gada laikā, un nedaudz pieauga arī Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi.

"Hyundai" augs. Seulas biržā tirgotais Dienvidkorejas autobūves uzņēmums "Hyundai Motor" trešdien paziņoja, ka līdz 2026. gadam investēs 68 triljonus vonu (46,7 miljardi eiro), lielu daļu no šiem līdzekļiem paredzot elektrisko automobiļu izstrādes un ražošanas palielināšanai.

Pārbauda milžus. Eiropas Komisija (EK) pirmdien sākusi izmeklēšanu pret tehnoloģiju lieluzņēmumiem "Apple", ''Google" un "Meta", lai izvērtētu Eiropas Savienības (ES) Digitālo tirgu akta (DTA) prasību ievērošanu. EK noteikusi "Apple", ''Google" un "Meta", kā arī "Alphabet", "Amazon", "ByteDance" un "Microsoft" par digitālās komercijas platformām jeb vārtziņiem, kuriem kopš 7. marta jāievēro DTA prasības. Komisija paziņojumā presei norādīja, ka tai ir "aizdomas, ka šo vārtziņu ieviestie pasākumi nav pietiekami, lai efektīvi pildītu DTA noteiktos pienākumus".

Inflācija un IKP rūk. Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5% pretstatā decembrī prognozētajiem 2%. Vienlaikus gan samazināta arī iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognoze šim gadam no decembrī prognozētajiem 2% līdz 1,8%.

Bankas obligācijas. "BluOr Bank" ārkārtas akcionāru sapulce 25. martā pieņēma lēmumu par obligāciju emisijas organizēšanu, paredzot, ka "BluOr Bank" izlaidīs obligācijas ar kopējo apjomu līdz trīs miljoniem eiro. Iegūtos līdzekļus ir paredzēts izmantot kredītportfeļa attīstībai. "BluOr Bank" peļņa pērn pēc provizoriskiem datiem bija 12,566 miljoni eiro, kas ir par 20,1% vairāk nekā 2022. gadā.

Jaunas akcijas. Ieguldījumu pārvaldes uzņēmums "Indexo" nākamo piecu gadu laikā plāno emitēt līdz 375 000 jaunu akciju.

Cenu svārstības

Vai jāturpina ieguldīt mākslīgajā intelektā?

Gads finanšu pasaulē iesācies labi. Amerikāņu tehnoloģiju uzņēmumi vērtībā aug griezdamies, un arī citos tirgos vērojamas pozitīvas tendences, neskatoties uz to, ka monetāro uzraugu noteiktās procentu likmes ir gana augtas. Par to, vai pozitīvais noskaņojums saglabāsies un kāpēc trīs lielās tehnoloģiju kompānijas investorus vairs tik ļoti neaizrauj, raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja "SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +8,1%

  • Raivis Vilūns: +29,16%

  • "SEB Roboinvestors": +17,16%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!