Foto: Pexels

Ja pērn varēja šķist, ka kriptovalūtu ēra ir beigusies, tad šis gads ir iepūtis pamatīgu vēju digitālās valūtas burās. Īsā laikā "Bitcoin" vērtība pieaugusi par vairāk nekā 50%, sasniedzot vēsturiski augstāko cenu. Taču – kas tālāk? Vai tagad, kad sasniegta virsotne, atkal gaidāms kritums, vai arī paredzams vēl straujāks kāpums – līdz pat miljonam ASV dolāru par vienu monētu?

Kriptovalūtas, pretēji to nosaukumam, nav salīdzināmas ar eiro vai dolāriem. Digitālo valūtu vērtību negarantē nedz valsts aktīvi (piemēram, zelta krājumi), nedz valsts un centrālās bankas godavārds. Pamatā monētas ir tik vērtīgas, cik citi ir gatavi par tām maksāt. Tāpēc arī to tirgū valda plašas spekulācijas un cenas var strauji mainīties.

Pagājušā gada sākumā varēja šķist, ka šī tehnoloģiju un finanšu rīka dienas ir skaitītas – "Bitcoin" vērtība nokritās zem 20 tūkstošiem ASV dolāru par vienu monētu, kamēr citas monētas zaudēja teju visu savu vērtību. Tas lielā mērā bija saistīts ar augstajām procentu likmēm un inflāciju – naudīgie pārvietoja savu naudu uz drošākiem aktīviem (piemēram, obligācijām), kamēr mazāk turīgajiem gluži vienkārši nebija naudas, ko izmantot kriptovalūtu pirkšanai.

Savukārt 2023. gada izskaņa un šī gada sākums ir ievērojami atdzīvinājis nozari. Un ir eksperti, kas uzskata, ka šī brīža rekordi ir nieks salīdzinājumā ar potenciālo kriptovalūtu vērtības kāpumu ilgtermiņā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!