Foto: LETA

"Rietumu bankas" ieguldījuma AS "Latvijas gāze" kapitālā vērtība pagājušā gada beigās bija 36,955 miljoni eiro, teikts bankas publiskotajā 2023. gada pārskatā.

Bankā norāda, ka 2023. gada 29. novembrī "Rietumu banka" apmaiņā pret atlīdzību naudā iegādājās 28,97% "Latvijas gāzes" akciju, kas tiek tirgotas biržā "Nasdaq Riga". Bankas īpašumā ir kopumā 11 560 645 "Latvijas gāzes" publiskās emisijas akcijas. Vienas akcijas nominālvērtība ir 1,4 eiro.

"Banka uzskata, ka līdzdalība iegādātajā uzņēmumā ir uzrādīta patiesajā vērtībā," piebilsts pārskatā.

Atbilstoši akciju pirkuma līgumu pārdevējam ir tiesības uz atpirkšanas iespēju 36 mēnešu periodā.

Jau vēstīts, ka 2023. gada novembrī "Latvijas gāzes" valdes locekļi Aigars Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību sāktā vadības izpirkuma procesā iegādājās 28,97% "Latvijas gāzes" akciju. Akcijas tika iegādātas no Luksemburgas investīciju fonda "Marguerite Gas II". Darījums tika īstenots ar "Rietumu bankas" atbalstu.

"Energy Investments", turpinot vadības izpirkuma procesu, panākusi vienošanos ar izpirkuma procesa līdzšinējo finansētāju - "Rietumu banku" - arī par turpmākajiem soļiem.

Lai gūtu līdzekļus akciju nākamiem iegādes posmiem, "Energy Investments" vadības izpirkuma procesa projekta finansēšanas ietvaros ir atsavinājusi ar atpakaļpirkuma tiesībām "Rietumu bankai" kā finansētājam vadības izpirkuma pirmajā posmā iegādātās emitenta akcijas.

Finanšu instrumenta atsavinājuma līgums paredz atpirkuma nosacījumus trīs gadu laika periodam. Minētajā laika posmā "Rietumu banka" būs ieguldītājs un pilnvērtīgs "Latvijas gāzes" akcionārs.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri šobrīd ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

2023. gadā "Latvijas gāzes" apgrozījums, pēc provizoriskiem datiem, bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kā arī kompānija cieta zaudējumus 56,911 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Latvijas gāzes" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" Otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!