Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (06.05.-10.05.) notikumu apkopojumu.

'airBaltic' augstie procenti

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šonedēļ emitēja jaunas obligācijas 340 miljonu eiro apmērā, no kā daļu finansējuma plānots izmantot, lai refinansētu 2019. gadā izlaistās piecu gadu obligācijas 200 miljonu eiro vērtībā. Piedāvājot savas obligācijas ar 14,5% procentu likmi, aviokompānija ik gadu investoriem procentu maksājumos atvēlēs nepilnus 50 miljonus eiro. Finanšu izdevums "Bloomberg", redzot augsto obligāciju procentu likmi, raksta, ka tā ir šajā gadā augstākā piedāvātā likme par līdzīga veida obligācijām Eiropas finanšu tirgū. Savukārt Latvijas finanšu tirgus eksperti norāda, ka aviokompānijai nebija citu iespēju, jo investori par mazāku summu nevēlās ieguldīt reģionā.

Uzzināt vairāk.

Eiropā ir, kur ieguldīt

ASV akciju tirgus bieži vien – ja ne tieši, tad netieši – nosaka toni arī finanšu pasaulē citviet. Amerikāņu akciju indeksi mēdz tikt izmantoti kā barometrs, lai runātu par investoru noskaņojumu. Un, protams, daudzi, ņemot vērā, ka ASV lielie uzņēmumi vairākkārtīgi pārspēj Eiropas un Āzijas milžus, izvēlas vismaz daļu kapitāla ieguldīt tieši tur. Taču izmanīgākie un arī piesardzīgākie vienmēr meklē iespējas, kur citur ieguldīt. Izrādās, ka šogad vairāki Eiropas uzņēmumu akciju cenas ir augušas straujāk nekā, piemēram, "Microsoft" un "Alphabet".

Uzzināt vairāk.

Aprīlis kriptomonētām nebija veiksmīgs

Šogad aprīlis bija negatīvs mēnesis kriptovalūtu tirgiem, un visu vadošo kriptovalūtu vērtība samazinājās. Turklāt daudzu kriptovalūtu vērtība samazinājās par vairāk kā 10%, un to cenu līmeņi atgriezās februāra līmenī. Līdz ar to ievērojami samazinājās arī līdzšinējā buļļu tirgus eiforija, komentē kriptovalūtu platformas "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem

Akciju cenas aug. Gan Eiropā, gan ASV akciju cenas ir pieaugušas. Londonas un Frankfurtes biržu indeksi šonedēļ sasniedza jaunus rekordus pēc tam, kad Anglijas Banka saglabāja nemainīgu bāzes procentu likmi, bet pauda optimismu par iespējamu procentu likmju pazemināšanu tuvāko mēnešu laikā. Volstrītā akciju cenas pieauga pēc tam, kad pieauga ASV procentlikmju samazināšanas iespējamība, jo bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā bija lielāks par prognozēto.

Maina Ķīnu pret Indiju. "Citigroup" bankas stratēģi samazināja Ķīnas akciju reitingu uz neitrālām vērtībām un uzskata, ka šobrīd papildu ieguldījumus Ķīnā veikt nav vērts – lai gan nesen Ķīnā akciju cenas kāpušas, ekonomikas pamatrādītāji turpina pasliktināties. Savukārt vairāk ieguldīt šobrīd ir vērts Indijā, raksta "Bloomberg".

"Toyota" rekordi. Japānas autobūves uzņēmums "Toyota Motor Corp." pagājušajā biznesa gadā, kas noslēdzās martā, strādājis ar 4,94 triljonu jenu (29,6 miljardi eiro) tīro peļņu, kas ir visu laiku augstākais līmenis autoražotāja vēsturē, teikts 8. maijā publiskotajā kompānijas paziņojumā.

Zelts aug. Pasaules iekārojamākā dārgmetāla cena biržā šonedēļ pret dolāru pieaugusi par 2,85%. "Reuters" vēsta, ka šī varētu būt labākā nedēļa zeltam kopš marta izskaņas.

Piedāvā obligācijas. Biznesa centra "Novira Plaza" attīstītājs SIA "Marijas 2" ceturtdien sācis jaunu obligāciju publisko piedāvājumu līdz 42,775 miljonu eiro apmērā. Publiskā obligāciju piedāvājuma laikā "Marijas 2" piedāvās investoriem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iegādāties līdz 42 775 obligācijām ar nominālvērtību 1000 eiro par vienu obligāciju ar dzēšanas termiņu viens gads un gada fiksēto kupona likmi 10%, ar izmaksu reizi ceturksnī. Parakstīšanās ir pieejama gan profesionāliem, gan privātiem investoriem. Pašreizējiem investoriem tiks piedāvāts apmainīt esošās obligācijas, kuru dzēšanas termiņš ir 2024. gada maijs.

"Delfingroup" pelna. Nebanku kreditētāja "DelfinGroup" koncerna ieņēmumi šogad pirmajā ceturksnī bija 14,3 miljoni eiro, kas ir par 26% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Uzņēmuma EBITDA jeb peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem pieaugusi līdz pieciem miljoniem eiro, kas ir par 28% vairāk nekā 2023.gada pirmajā ceturksnī, savukārt peļņa pirms nodokļiem palielinājusies par 12% – līdz diviem miljoniem eiro.

"Indexo" zaudējumi. Ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Indexo" konsolidētie zaudējumi pirmajā ceturksnī pieauguši līdz 1,006 miljoniem eiro, kas ir par 37,9% lielāki nekā 2023. gada pirmajā ceturksnī. Zaudējumi skaidroti ar apjomīgiem "Indexo" meitasuzņēmuma "IDX1R" ieguldījumiem jaunās bankas attīstības projektā.

Cenu svārstības

"Revolut" no VID nevienu nepaglābs

Finanšu pakalpojumu lietotne "Revolut" nepasargās nodokļu nemaksātājus no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kaut savulaik tai bija šāda reputācija. "Revolut" Lietuvā reģistrētās bankas izpilddirektora vietnieks un "Revolut Holdings Europe" padomes loceklis Andrjus Bičeika "Delfi Bizness" raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāsta, ka arī investoriem, kas guvuši peļņu lietotnē, nodokļi ir jāmaksā.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +10,39%%

  • Raivis Vilūns: +19,91%

  • "SEB Roboinvestors": +17,17%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!