Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2021. gadā finanšu tirgi pieredzēja pārsteigumu - saujiņa amatieru investoru, metoties uz vienu roku, ievērojami pacēla mirstošā ASV videospēļu mazumtirgotāja "Gamestop" akciju cenas. Daži, kas paspēja šīs akcijas pārdot, labi nopelnīja. Nu, iespējams, vēsture atkārtojas. Aizvadītajās dienās uzņēmuma akciju cena ievērojami pakāpusies.

Finansiāli neveiksmīgu uzņēmumu akcijas, ko cilvēki pērk joka pēc, angļu valodā tika nokristītas par "meme stocks". Dažkārt pie tām pieskaitīts gan somu leģendārais uzņēmums "Nokia", gan pat Īlona Maska "Tesla".

Saknes tam meklējamas jau 2020. gadā, kad "YouTube" lietotājs ar vārdu "Roaring Kitty" publicēja video, kur skaidroja, kas notiek ar videospēļu mazumtirgotāju "GameStop". Video autors, kurš bija arī aktīvs "Reddit" lapas "r/wallstreetbeats" apmeklētājs, stāstīja, ka gadījumā, ja investori sāktu ieguldīt naudu konkrētajā uzņēmumā, tā akciju vērtība varētu desmitkāršoties, jo riska investīciju fondi ir likuši cerības, ka šo akciju vērtība drīzumā būs krietni zemāka. 2021. gadā pareģojums kļuva par realitāti. Sauja interneta lietotāju, ieguldot relatīvi nelielas summas, bija ievērojami sašūpojuši finanšu pasaules kuģi. Daži fondi pat, kā tolaik ziņoja CNN, iekļuva nopietnās finansiālās problēmās, un anarhiskāk noskaņotie amatieri investori to uzskatīja par uzvaru cīņā pret "alkatīgo Volstrītu".

Taču, lai gan daudzi amatieri pēc pirmā "Gamestop" lēciena, cerēja, ka fenoments atkārtosies un viņi arī turpmāk varēs labi nopelnīt, līdzīga ienesīguma gadījumi faktiski šajos trijos gados nav pieredzēti.

Tomēr cerība mirst pēdējā. 13. maijā, kad investors un spekulants Kīts Gils, kurš 2021. gadā bija "Gamestop" akciju trakuma centrā, savā platformas "X" kontā pēc vairāku gadu pauzes ievietoja jaunu ierakstu, uzņēmuma vērtspapīru cena strauji pieauga, investoriem cerot, ka vēsture atkārtosies.

Amizanti, ka ierakstā netika publicēta nekāda investoriem noderīga informācija. Taču tas cerības neaizēnoja, un cena kopš 13. maijā no 17 ASV dolāriem par vienību pieaugusi līdz 48 dolāriem 15. maijā. Piecu dienu laikā cena pieaugusi vērtība par vairāk nekā 200%, bet mēneša griezumā vairāk nekā par 300%.

Kā norāda "Reuters", "The Financial Times" un citi finanšu mediji, šobrīd nav nekādu būtisku signālu no uzņēmuma puses, kas liecinātu par reālu biznesa potenciālu. Attiecīgi cenu kāpums ir skaidrojams ar amatieru investoru cerībām, kas var piepildīties, bet arī radīt ievērojamus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!