Foto: Publicitātes foto

Pēc Latvijas Bankas kā finanšu sektora uzraudzības iestādes novērtējuma un priekšlikuma Eiropas Centrālās banka (ECB) 15. maijā ir pieņēmusi lēmumu izsniegt "Indexo banka" licenci kredītiestādes darbībai. Lēmums stājas spēkā šodien, 16. maijā, informē centrālā banka.

"Latvijas kredītiestāžu sektors turpina mainīties laikam līdzi. Licence kredītiestādes darbībai Latvijā jaunam dalībniekam izsniegta pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma, un "Indexo banka" ir pirmā Latvijas kredītiestāde, kas licencēšanas procesu īstenojusi Vienotā uzraudzības mehānisma ietvarā. Latvijas Bankas mērķis ir rūpēties, lai Latvijā ir kvalitatīvi, inovatīvi un ērti finanšu pakalpojumi. Veselīga konkurence savukārt veicinās finanšu pakalpojumu un visa sektora attīstību," uzsver Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile.

Latvijas Banka AS "Indexo bankas" licencēšanas procesā sniedza visu nepieciešamo konsultatīvo atbalstu, lai licences saņemšanai nepieciešamie dokumenti būtu pilnīgi un būtu ievērotas kredītiestādes darbību regulējošās prasības. Jaunās kredītiestādes darbību uzraudzīs Latvijas Banka.

Plānots, ka jaunā banka darbību uzsāks jau šovasar, bet precīzs datums tiks paziņots tuvāko mēnešu laikā. "Indexo bankas" pakalpojumi sākumā tiks piedāvāti privātpersonām, bet pakalpojumi uzņēmumiem tiks ieviesti nedaudz vēlāk – 6 līdz 9 mēnešu laikā pēc darbības uzsākšanas.

"Bankas licences saņemšana ir būtisks solis – tas ir kā nokārtot eksāmenu, kuram esam gatavojušies pēdējos divus gadus. Licencēšanas process bija sarežģīts, jo tas bija pirmais pēc Latvijas iestāšanās eirozonā, un attiecīgi gala lēmumu pieņēma Eiropas Centrālā banka," saka "Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis.

"Taču svarīgākais darbs sāksies tikai tagad, ieviešot praksē bankas pakalpojumus un uzrunājot mūsu nākotnes klientus. Tehniskā gatavības pakāpe ir ļoti augsta – sākot no mobilās lietotnes un jaunajiem bankas produktiem līdz maksājumu, tehnoloģiju un klientu apkalpošanas infrastruktūrai. Tagad nekavējoties uzsāksim pakalpojumu pilotēšanu šaurā klientu lokā, kas nebija iespējama bez licences. Ceram, ka jau šovasar "Indexo banka" uzsāks pilnvērtīgu darbu," norāda Siksnis.

Vairāk par "Indexo bankas" darbību tiks paziņots tuvāko mēnešu laikā.

Latvijā pašlaik strādā 10 kredītiestādes un četras ārvalstu banku filiāles.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!