Foto: Edijs Pālens
Piektdien "Parex banka" ir vērsusies tiesā pret bankas bijušajiem valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus, portālu "Delfi" informēja "Parex" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Indra Zinkeviča.

Izvērtējot laika posmā no 1995. gada 1. janvāra līdz 2008. gada 5. decembrim slēgtos aizdevumu un noguldījumu līgumus starp banku un abiem bijušajiem bankas valdes locekļiem, kuri vienlaicīgi bija arī "Parex" vairākuma akcionāri, kā arī ar viņiem saistītām personām, banka ir konstatējusi virkni darījumu, kas noslēgti pretēji bankas interesēm un piemērojot bankai īpaši neizdevīgus noteikumus, informēja Zinkeviča.

Banka uzskata, ka noteikumi būtiski atšķiroties no nosacījumiem, uz kādiem nesaistītas puses noslēgtu šādus līgumus. "Darījumu analīze liecina, ka minētajā periodā tie faktiski ļāvuši bijušajiem valdes locekļiem iedzīvoties uz bankas rēķina," norāda "Parex" pārstāve.

Šie bankas secinājumi izriet no veiktās juridiskās un finanšu izpētes un apstākļu detalizētas un kompetentas analīzes, ko "Parex" uzdevumā ir veikuši gan Latvijas, gan starptautiska mēroga finanšu un juridiskie konsultanti: advokātu birojs "Herbert Smith LLP" (Londona), auditorfirma "KPMG LLP" (Londona) un zvērinātu advokātu birojs "Eversheds Bitāns" (Latvija).

Zinkeviča arī uzsver, ka pēc bankas rīcībā esošās informācijas šie līgumi tikuši slēgti, Karginam un Krasovickim atrodoties interešu konfliktā un pārkāpjot vairāku likumu normas. Līdz ar to viņu darbībās esot saskatāmi būtiski likumā noteikto valdes locekļu pienākumu pārkāpumi, bankai nodarot ievērojamus zaudējumus.

"Komerclikums nosaka, ka valdes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam, un paredz arī valdes locekļu atbildību par zaudējumiem, ko tie ar savu darbību vai bezdarbību nodarījuši attiecīgajai kapitālsabiedrībai. Tādēļ bankai ir tiesības vērsties tiesā pret attiecīgajiem bijušajiem valdes locekļiem, prasot atlīdzināt tai nodarītos zaudējumus," klāsta "Parex" pārstāve.

Vienlaicīgi celtās prasības ietvaros "Parex" vēršas pret Karginu un Krasovicki arī par zaudējumu atlīdzību saistībā ar 2008.gada novembrī noslēgtā ieguldījuma līguma pārkāpumiem.

Kā informē Zinkeviča, "Parex banka" nevar atklāt summu, kādu prasīts atlīdzināt, jo Kargins un Krasovickis ir bankas klienti un summas atklāšana varētu traucēt izmeklēšanas gaitu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane atzinīgi vērtē "Parex bankas" padomes vēršanos tiesā un prasības celšanu pret bankas bijušajiem akcionāriem, kas ļaus "taisnīgi un atbilstoši likumam izvērtēt bijušo bankas akcionāru atbildību".

Kargins atteicās sniegt komentārus, jo, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, "Parex banka" tiesā nav iesniegusi oficiālu iesniegumu. Kargins vien piebilda, ka "Parex bankas" paziņojums par vēršanos tiesā pret viņu un Krasovicki ir "presings". "Viņi nevēlas, lai mēs saņemtu no valsts naudu, kas mums pienākas," sacīja bijušais bankas akcionārs.

Zinkeviča atgādina, ka valsts bankas kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. Šobrīd Parex bankas 76,6% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!