Foto: LETA
Augstākā tiesa (AT) nemainīja prasības nodrošinājumu AS "Parex banka" un tās bijušo īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka strīdā par 62 miljonu latu zaudējumiem.

AT paredzējusi izskatīt pieteikumu par prasības nodrošinājuma atcelšanu un pieteikumu par atbildētāju iespējamo zaudējumu nodrošinājuma apmēra samazināšanu.

AT preses sekretāre Baiba Kataja informēja, ka AT Civillietu tiesu palāta ceturtdien Rīgas apgabaltiesas 2010.gada 21.decembra lēmumu atstāja negrozītu, bet blakus sūdzības noraidīja.

Valsts bankas kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī.

Prasību tiesā "Parex banka" iesniedza 2010.gada 30.jūlijā un norādīja, ka, izvērtējot laika posmā no 1995.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 5.decembrim slēgtos aizdevumu un noguldījumu līgumus starp banku un abiem bijušajiem bankas valdes locekļiem, kuri vienlaikus bija arī bankas vairākuma akcionāri, kā arī ar viņiem saistītām personām, konstatēta virkne darījumu, kas noslēgti pretēji bankas interesēm un piemērojot bankai īpaši neizdevīgus noteikumus, kas būtiski atšķiras no nosacījumiem, uz kādiem nesaistītas puses noslēgtu šādus līgumus. Minētajā periodā tie faktiski ļāvuši bijušajiem valdes locekļiem iedzīvoties uz bankas rēķina.

Prasībā banka vēršas pret Karginu un Krasovicki arī par zaudējumu atlīdzību saistībā ar 2008.gada novembrī noslēgtā ieguldījuma līguma pārkāpumiem.

Kargins un Krasovickis iepriekš paziņoja, ka tiesvedības procesu ar banku nekomentēs.

Tiesa lietu sāka skatīt 2010.gada 26.novembrī, kad gan AS "Parex banka", gan bijušie šīs bankas vadītāji lūdza Rīgas apgabaltiesu mainīt šajā lietā piemērotos nodrošinājumus.

Rīgas apgabaltiesa šajā civillietā augustā piemēroja prasības nodrošinājumu un apķīlāja Karginam un Krasovickim piederošos nekustamos īpašumus, kustamo mantu, skaidro naudu un maksājumus, kas viņiem pienākas no trešajām personām, tostarp naudas līdzekļus kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās, ieskaitot "Parex banku". Šo nodrošinājumu mainīt vai atcelt attiecībā vismaz uz summām, kas Karginam un Krasovickim pienākas no "Parex bankas" un kas nepieciešami viņu abu noslēgto kredītlīgumu apkalpošanai, tiesai lūdza abi bijušie bankas īpašnieki.

Tāpat Rīgas apgabaltiesas lēmums par prasības nodrošinājumu paredzēja prasības iesniedzējam - "Parex bankai" - iemaksāt tiesu izpildītāja kontā septiņus miljonus latu, kas nodrošinātu iespējamos atbildētāju Kargina un Krasovicka zaudējumus. Norādot, ka tiesu izpildītājam izdevies nodrošināt prasību 887 618 latu apmērā, no kuriem potenciālie zaudējumi lēšami 213 518 latu apmērā, no septiņiem miljoniem līdz šai summai būtu samazināms arī iepriekš piemērotais iespējamo zaudējumu nodrošinājuma apmērs, kā arī pārrēķināmi procentu maksājumi, savukārt uzskata "Parex bankas" advokāts Agris Bitāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!