Foto: LETA

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) nozare pirmo pusgadu noslēgusi ar 187 330 latu zaudējumiem, kas ir vairāk nekā četras reizes mazāki par nozares pērn pirmajos sešos mēnešos ciestajiem zaudējumiem - 800 000 latu, portālu "Delfi" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Šā gada pirmajos sešos mēnešos zaudējumu pieteikumi iesniegti par 13 596 ceļu satiksmes negadījumiem (CSN), kas ir par 16,3% mazāk, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu pirms gada. Saskaņotais paziņojums izmantots 8 654 gadījumos, kas ir par 15,9% mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Šis samazinājums saistīts ar kopējo CSN skaita kritumu, skaidro LTAB.

"Ja paanalizējam statistiku par pēdējos piecos gados notikušajiem CSN un to, cik daudzos gadījumos negadījumi noformēti ar saskaņotā paziņojuma palīdzību, var secināt, ka ar katru gadu šo CSN īpatsvars kļūst aizvien lielāks. Salīdzinājumam – 2007.gadā tas bija 54,2%, 2010.gadā – 59,6%, un 2012.gada sešos mēnešos jau 63,7%," skaidro LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece Baiba Gribuste.

No 2012.gada sešos mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem 13 596 apdrošināšanas gadījumiem 12 570 apdrošināšanas gadījumi ir notikuši Latvijā, no tiem - 59% Rīgā un 1026 ārvalstīs.

LTAB atzīmē, ka ārvalstīs notikušo apdrošināšanas gadījumu skaitam ik gadu ir tendence palielināties, kas skaidrojams ar aizvien vairāk pieaugošo gan uzņēmēju, gan arī fizisko personu ekonomisko aktivitāti. Visvairāk apdrošināšanas gadījumi notikuši Vācijā (178), Krievijā (128), Lietuvā (121), Polijā (120) un Igaunijā (70).

Šā gada pirmajā pusē apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB iesniegti 17 538 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 13,6% mazāk nekā pagājušajā gada pirmajos sešos mēnešos. Pieņemti 17 548 lēmumi par atlīdzību izmaksu kopumā 11 141 430 latu apmērā. Vislielākā summa atlīdzībās izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumiem un bojāejas zaudējumu, kas veido 84,5% no kopējās atlīdzību summas. Vidējās atlīdzības apmērs, salīdzinot ar 2011.gada sešiem mēnešiem, ir pieaudzis par 7,3%, veidojot 728 latus.

Kā norāda LTAB, salīdzinot ar pagājušā gada tāda paša perioda datiem, nedaudz ir samazinājies vidējais atlīdzības izmaksas lielums par ārzemēs notikušu apdrošināšanas gadījumu. Tiesa, tas 3,6 reizes pārsniedz vidējais atlīdzības izmaksas lielumu par Latvijā notikušu CSN.

Tāpat LTAB apkopotie statistikas rādītāji rāda, ka šogad pirmajā pusē salīdzinājumā ar pagājušā gada sešiem mēnešiem par 26,5% samazinājies sūdzību skaits par apdrošinātāju pieņemtajiem lēmumiem.

"Vērtējot sūdzību skaitu pa gadiem ir redzams, ka sūdzību īpatsvars, kurās atzīts, ka apdrošināšanas sabiedrības lēmums ir nepamatots, ir bijis robežās no 0,09% līdz 0,21% no visiem apdrošināšanas gadījumiem. Savukārt 2012.gada sešos mēnešos šis rādītājs ir tuvu minimālajai atzīmei, t.i. 0,11% no visiem apdrošināšanas gadījumiem. Tādējādi var runāt par to, ka iedzīvotāju uzticība apdrošināšanas sabiedrībām palielinās, kas ir būtiski, ne tikai no produktīvas sadarbības aspekta, bet arī apdrošināšanas sabiedrības sniegto pakalpojumu kvalitātes", skaidro Gribuste.

Visbiežāk sūdzību sniedz par atteikumu izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību, cietušais nav apmierināts ar novērtētā zaudējuma apmēru vai arī gadījumos, kad cietušais pats atzīts par daļēji līdzatbildīgu zaudējumu nodarīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!