Foto: Shutterstock

Šā gada deviņos mēnešos valsts konsolidētā budžeta finansiālā bilance bija 304,3 miljoni latu, ko veidoja pārpalikums pamatbudžetā 362,2 miljoni latu un deficīts speciālajā budžetā 57,9 miljoni latu, liecina Valsts kases operatīvie dati

Finanšu ministrija (FM) secina, ka kopumā šā gada septembrī valsts konsolidētā budžeta izpilde ir vērtējama kā laba, saglabājoties iepriekšējo gadu raksturīgajām tendencēm nodokļu ieņēmumos, kad, beidzoties vasaras mēnešiem, tie ir nedaudz zemāki.

Salīdzinot ar 2011. gada attiecīgo periodu, bilance valsts konsolidētajā budžetā ir uzlabojusies par 408 miljoniem latu un labāku budžeta izpildi nodrošinājusi augstāka ekonomiskā attīstība nekā iepriekš tika prognozēts.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi septembrī bija ievērojami mazāki (par 124,5 miljoniem latu jeb 31,1%) salīdzinājumā ar augustu, ko pamatā noteica zemāki nenodokļu ieņēmumi un ievērojami mazāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi nekā tie bija augustā.

Tomēr jāņem vērā, ka iepriekš minēto ieņēmumu pozīciju izpilde gada laikā svārstās dažādu faktoru ietekmē un to izpildes novērtējumu parasti veic, balstoties uz iepriekš plānoto. Septembrī nenodokļu ieņēmumi pārsniedza iepriekš plānoto par 2,4 miljoniem latu, jo daļa no augustā nesaņemtajiem ieņēmumiem no dividendēm tika saņemta septembrī. Savukārt ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumu izpilde septembrī kopumā bija saskaņā ar iepriekš plānoto un veidoja 71,4 miljonus latu, norāda FM.

Atšķirībā no iepriekš minētajām ieņēmumu pozīcijām lielākā pamatbudžeta ieņēmumu pozīcija – nodokļu ieņēmumi – šā gada septembrī veidoja 185,5 miljonus latu, kas ir līdzīga jūnija mēneša izpildei. Nodokļu ieņēmumiem ir raksturīgi būt lielākiem tieši vasaras mēnešos, kad aktīvi norisinās būvniecības un citi sezonāla rakstura darbi, līdz ar to palielinoties nodarbinātībai, kā arī aktīvā atvaļinājumu perioda laikā iedzīvotāji un valsts viesi vairāk tērē (to apstiprina mazumtirdzniecības dati). Tādēļ septembrī atsevišķu nodokļu piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi ir zemāki nekā vasaras mēnešos.

Valsts pamatbudžeta izdevumi šā gada septembrī bija nedaudz lielāki (par 2,9 miljoniem latu) salīdzinājumā ar augustu. Uzturēšanas izdevumi ir samazinājušies par 8,2 miljoniem latu, bet kapitālie izdevumi palielinājušies par 11 miljoniem latu. Kopumā valsts pamatbudžeta izpilde šā gada septembrī ir bijusi laba un veidoja pārpalikumu 27,7 miljonu latu apmērā, kā rezultātā ir pieaudzis arī valsts konsolidētā budžeta pārpalikums deviņos mēnešos, salīdzinot ar janvāri-augustu, uzsver FM.

Arī valsts speciālā budžeta ieņēmumu izpildi pamatā ietekmē nodokļu ieņēmumu izpilde, kuru veido valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Šā gada septembrī valsts speciālā budžeta ieņēmumu apjoms ir samazinājies par 7,9 miljoniem latu, salīdzinot ar augustu. FM to skaidrot ar aktīvu atvaļinājumu periodu vasaras mēnešos, kas ietekmē svārstības valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu ieņēmumos, kā arī ietekmi no sezonāla rakstura darbiem. Savukārt izdevumi valsts speciālajā budžetā ir samazinājušies par 3,1 miljonu latu, salīdzinot ar augustu, un kopumā finansiālais deficīts septembrī bija 4,6 miljoni latu.

Vēl gan nav apkopoti pašvaldību budžeta izpildes rādītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!