Foto: DELFI

Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad astoņos mēnešos bija 257,346 miljonu latu deficīts, kas ir par 0,9% lielāks nekā pērn attiecīgajā laika periodā, liecina Latvijas Bankas apkopotie maksājumu bilances pamatrādītāju dati.

Tostarp 2012.gada augustā maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā bija 27,644 miljonu latu deficīts pretstatā 30,449 miljonu latu deficītam pērn augustā un 22,203 miljonu latu deficītam šogad jūlijā.

Preču negatīvais saldo šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu samazinājies par 16,895 miljoniem latu un bija 117,327 miljoni latu, bet pakalpojumu pozitīvais saldo samazinājies par 2,664 miljoniem latu ‒ līdz 83,486 miljoniem latu. Ienākumu negatīvais saldo samazinājies par 24,756 miljoniem latu un bija 9,948 miljoni latu, bet kārtējo pārvedumu pozitīvais saldo sarucis par 36,181 miljonu un bija 16,145 miljoni latu.

Centrālās bankas informācija arī liecina, ka augustā kapitāla un finanšu konta pozitīvais saldo bija 127,348 miljoni latu, bet iepriekšējā gada attiecīgajā laika periodā kapitāla un finanšu konta pozitīvais saldo - 45,361 miljons latu.

Tiešās investīcijas 2012.gada augustā pieauga par 58,235 miljoniem latu (pērn augustā ‒ par 53,388 miljoniem latu), savukārt portfeļieguldījumu pozitīvais saldo bija 1,417 miljoni latu.

Atvasināto finanšu instrumentu negatīvais saldo augustā bija 5,424 miljoni latu, citu ieguldījumu pozitīvais saldo ‒ 47,495 miljoni latu, savukārt rezerves aktīvu negatīvais saldo bija 161,095 miljoni latu.

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Braukša centrālās bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" norādīja - tā kā turpinās nozīmīga Latvijas preču eksporta izaugsme, bet importa izaugsme ir mērenāka, Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu konta deficīts augustā saglabājās neliels - 27,6 miljoni latu.

Viņa norādīja, ka preču ārējās tirdzniecības deficīts augustā samazinājās līdz 117,3 miljoniem latu. Eksporta pieaugumu sekmēja Latvijas eksportētāju konkurētspēja un pārorientēšanās uz strauji augošiem eksporta tirgiem.

Braukā arī atzina, ka, līdzīgi kā preču eksportā, arī pakalpojumu eksporta izaugsme ir noturīga un norāda uz Latvijas konkurētspēju šajā jomā (šā gada astoņos mēnešos 13% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu), augustā pieaugot gan sniegto braucienu pakalpojumu vērtībai, gan atsevišķu eksporta struktūrā mazāk nozīmīgu, bet strauji augošu pakalpojumu veidu eksporta vērtībai (būvniecības un sakaru pakalpojumiem). Importa vērtībai pieaugot mērenāk (augustā palielinājās saņemto braucienu un finanšu pakalpojumu vērtība), šāda attīstība ļauj saglabāt pozitīvu pakalpojumu ārējās tirdzniecības saldo, kas augustā bija 83,5 miljoni latu.

Viņa minēja, ka ienākumu konta negatīvais saldo augustā nedaudz samazinājās - līdz 9,9 miljoniem latu, bet kārtējo pārvedumu konta pozitīvais saldo saruka līdz 16,1 miljonam latu. Savukārt kapitāla konta pozitīvo saldo noteica iepriekš uz laiku aizturēto Eiropas Savienības (ES) Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda līdzekļu ieplūde. Kopumā no ES fondiem Latvija augustā saņēma 191,1 miljonu latu. Turpināja palielināties arī tiešo investīciju ieplūde Latvijā - augustā finanšu konta negatīvais saldo samazinājās līdz 59,4 miljoniem latu.

"Lai gan septembrī starptautiskās kredītreitingu aģentūras samazināja ES izaugsmes prognozes, gan preču, gan pakalpojumu ārējās tirdzniecības dati liecina, ka Latvijas eksports ir spējis nozīmīgi pieaugt arī laikā, kad citās valstīs ekonomiskā attīstība ir ierobežota. Tā kā kreditēšanas aktivitāte Latvijā joprojām ir zema, visticamāk, tuvākajā laikā iekšējais pieprasījums neradīs spiedienu uz preču importa vērtības pieaugumu un ārējās tirdzniecības bilance būtiski nepasliktināsies, līdz ar to sagaidāms, ka arī 2012. gadā kopumā saglabāsies mērens maksājumu konta deficīts," prognozēja Braukša.

2011.gadā Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu konta deficīts bija 307,7 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!