Foto: LETA
Lai arī iepriekš bija plānots līgumus par reorganizējamās VAS ”Latvijas Hipotēku un zemes banka” (”Hipotēku banka”) komercdaļas pārdošanu noslēgt līdz šā gada beigām, šie plāni tagad ir nedaudz iekavējušies, jo līgums par atlikušo divu pakešu pārdošanu izdosies noslēgt nākamā gada janvārī, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem piesaistītā konsultanta "SEB Enskilda" pārstāvis Mārtiņš Krūtainis.

Viņš atzina, ka ir saņemti piedāvājumi iegādāties abas atlikušās ”Hipotēku bankas" komercdaļas - nekustamā īpašuma attīstībai izsniegtos aizdevumus, kā arī piedziņas procesā esošos kredītus.

"SEB Enskilda" pārstāvis gan atturējās nosaukt saņemto piedāvājumu skaitu. Viņš klāstīja, ka ir saņemti sākotnējie piedāvājumi un potenciālie pretendenti padziļināti pētot šis bankas komercdaļas. Pēc padziļinātās izpētes pretendenti iesniegšot atkārtotus piedāvājumus, kurus valdībā varētu vērtēt šā gada decembrī, bet līgumus noslēgt jau nākamā gada janvārī.

Krūtainis arī atzina, ka vienlaikus tiek vērtēts arī alternatīvais risinājums, proti, abas atlikušās komercdaļas paketes nepārdot, bet nodot Privatizācijas aģentūras vai citas valsts institūcijas pārzinā - ”pie nosacījuma, ja neviens no piedāvājumiem nešķitīs gana labs".

Kā ziņots, šā gada vasarā ”Hipotēku banka" četras komercaktīvu paketes, izsakot visizdevīgāko piedāvājumu, iegādājās AS "Swedbank" un AS "SEB banka".

"Swedbank" izteica vislabāko piedāvājumu par trīs komercdaļām, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija. Savukārt vislabākais piedāvājums par pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi bija "SEB banka" grupas uzņēmumam "SEB Wealth Management".

Jau ziņots, ka valdība pērn rudenī vienojās par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju. Bankas komercdaļa sadalīta un tiek pārdota sešās paketēs.

Uz "Hipotēku bankas" bāzes plānots veidot Attīstības banku, kas nodarbotos ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!