Foto: AP/Scanpix
Trešdien darbu Latvijā sāk kārtējā starptautisko aizdevēju – Eiropas Komisijas (EK), Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) - misija, lai pārliecinātos, kā pēc aizdevuma programmas noslēguma valsts ievēro visas uzņemtās saistības. Tieši SVF Latvija līdz gada beigām plāno samaksāt vēl 55,9 miljonus latu un fonds būs arī pirmais no kreditoriem, kuram Latvija nomaksās visus parādus, noskaidroja portāls "Delfi".

Lai gan šī aizdevēju uzraudzība nebūs tik stingra kā agrāk un arī ieteikumiem būs tikai rekomendāciju raksturs, ar ārzemju ekspertu izteikto viedokli Latvijai vienalga būs jārēķinās. Patlaban Latvija ir parādā starptautiskajiem aizdevējiem kopumā 2,822 miljardus latu, tai skaitā EK - 2,038 miljardus latu, Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) - 503,5 miljonus latu un Pasaules Bankai - 281,1 miljonu latu.

Šogad Latvija SVF jau atmaksājusi 317,5 miljonus latu, bet līdz gada beigām fondam plānots atmaksāt vēl 55,9 miljonus latu un tieši SVF būs pirmais kreditors, kuram Latvija pirmajam plāno atmaksāt visu aizņēmumu - 1,1 miljardu eiro (0,77 miljardu latu).

Pēc esošā grafika nākamgad SVF jāpārskaita vēl 288,8 miljoni latu, 2014.gadā - vēl 112,1 miljons latu, bet 2015.gadā - 46,8 miljoni latu. "Delfi" gan noskaidroja, ka Latvija varētu arī neievērot šo grafiku un iespēju robežās ar SVF visus parādus censties nokārtot vēl ātrāk. Savukārt līdz 2025.gadam parādi varētu tikt dzēsti arī pret EK un Pasaules Banku.

Plānots, ka otrā aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misija strādās līdz 27.novembrim un izvērtēs Latvijas starptautisko saistību izpildi un ekonomikas atveseļošanās progresu. Pēcuzraudzības misijā piedalīsies EK, SVF un Pasaules Bankas eksperti, kuri galvenokārt interesēsies par strukturālo kritēriju izpildi, kas tika fiksēti Saprašanās memorandā, kā arī par nākamā gada valsts budžetu un makroekonomiskajiem rādītājiem.

Noprotams, ka arī pēc šīs otrās aizdevēju misijas EK turpinās sekot līdzi situācijai Latvijā un šāda uzraudzība būs līdz brīdim, kamēr Latvija nebūs atmaksājusi 70% jeb nedaudz virs diviem miljardiem no kopumā aizņemtajiem 2,9 miljardiem eiro (2,03 miljardi latu).

Jau ziņots, ka 2011.gada nogalē oficiāli tika noslēgta trīs gadus ilgusī starptautiskā aizdevuma programma ar Latviju.

Pēc Latvijas valdības lūguma saņemšanas, par finanšu atbalsta sniegšanu 2008.gada nogalē vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, vairākas Ziemeļvalstis - Dānija, Zviedrija, Somija, Igaunija, Norvēģija, kā arī Čehija un Polija.

Latvijai tika piešķirti 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu), no kuriem līdz programmas beigām tika izmantoti 4,4 miljardi eiro (3,08 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!