Foto: DELFI Aculiecinieks

Saeima ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Bankas likumā, kas nepieciešami līdz ar pievienošanos eiro zonai un paredz eiro banknošu un monētu emisiju.

Par grozījumiem likumā balsoja 46 deputāti, pret bija 30, bet atturējās - 10 tautas kalpi.

Likuma grozījumos noteikts, ka Latvijas Bankas galvenais mērķis ir saglabāt cenu stabilitāti, svītrojot vārdu "valstī", un, nekaitējot šim galvenajam mērķim, Latvijas Banka arī atbalsta vispārējo ekonomikas politiku ES. Likumā noteikts, ka atbilstoši statūtu regulējumam Latvijas Banka piedalās Eiropas Centrālo banku sistēmas (ECBS) uzdevumu izpildē, kā arī likumprojektā noteiktas Latvijas Bankas tiesības un instrumenti, lai Latvijas Banka varētu sasniegt minētos mērķus un izpildīt uzdevumus.

Likumā precizēta Latvijas Bankas loma ārvalsts rezervju pārvaldīšanā, obligāto rezervju prasību izpildes nodrošināšanā un analītisko uzdevumu izpildē, kā arī sadarbība ar ES un ārvalsts centrālajām bankām un citām finanšu institūcijām. Attiecībā uz obligātajām rezervēm likumprojektā ir precizētas rezervju turēšanas un to izpildes prasības.

Vienlaikus likumprojektā noteikta Latvijas Bankas loma attiecībā uz obligāto rezervju sistēmu - Latvijas Banka seko obligāto rezervju prasību izpildei un īsteno pasākumus, kas nepieciešami obligāto rezervju prasību izpildes nodrošināšanai, tostarp piedalās sodu piemērošanas procedūrās.

Likumā paredzēts, ka Latvijas Banka, tās prezidents, vietnieks un padomes locekļi nelūdz un nepieņem norādījumus no Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu valdībām, ES institūcijām un citām nacionālajām, ārvalsts vai starptautiskajām institūcijām un to struktūrām.

Tās nav tiesīgas dot arī norādījumus vai citādi mēģināt ietekmēt Latvijas Bankas prezidentu, prezidenta vietnieku un padomes locekļus saistībā ar viņu amata pienākumu izpildi.

Jaunais likums arī noteiks, ka Latvijas Bankas pamatkapitāls būs 100 miljoni eiro (70 miljoni latu) pašreizējo 25 miljonu latu vietā. Pamatkapitālu plānots palielināt pakāpeniski.

Daļa grozījumu varēs stāties spēkā, pieņemot likumprojektu, taču daļa grozījumu stāsies spēkā tikai pēc eiro ieviešanas Latvijā. Līdz ar to likums papildināts ar pārejas noteikumiem, nosakot, kuri grozījumi stāsies spēkā eiro ieviešanas dienā.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!