Foto: DELFI
Lietuvas Bankas lēmums ierobežot "Ūkio bankas" darbību Latvijas iekšējā finanšu sistēmā neko neietekmē, jo Latvijā nevienai bankai vai citai finanšu institūcijai nav tiešas saiknes ar šo Lietuvas komercbanku, atzina Latvijas Komercbanku asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace.

Tādējādi šī situācija atšķiras no bankas "Snoras" un "Latvijas Krājbankas" gadījuma.

Savukārt, raugoties plašāk, Lietuvā notikušais Baltijai kopumā nav priecīga ziņa, jo nereti Baltiju uztver kā vienotu reģionu, un informācija, ka vēl kādas bankas darbība tiek ierobežota, nav pozitīva, vērtēja asociācijas pārstāve.


Kā ziņots, Lietuvas Banka ierobežojusi uzņēmēja un Kauņas "Žalgiris" īpašnieka Vladimira Romanova pārvaldītās "Ūkio bankas" darbību.

Novērtējot bankas audita pārskatu un citus datus, Lietuvas Bankas valde paziņojusi par bankas darbības ierobežošanu, lai aizsargātu sabiedrības, noguldītāju un citu klientu intereses. Ar valdes lēmumu bankai iecelts pagaidu administrators, kam uzdots izstrādāt priekšlikumus, kā nodrošināt, lai tiktu izpildītas saistības pret bankas klientiem.

Šādu lēmumu Lietuvas Bankas valde pieņēmusi, izvērtējot pēdējā laikā vērojamās riskantās tendences "Ūkio bankas" darbībā, akcionāru darbības, kas var kaitēt bankai, uzraudzības institūciju norādījumu nepildīšanu, kā arī šo iemeslu dēļ radušos draudus stabilai un drošai bankas darbībai. Lēmums pieņemts, atzīstot citus likumā paredzētos risinājumus par nepietiekamiem noguldītāju un sabiedrības interešu aizsardzībai.

Lai gan mediji "Ūkio bankas" gadījumā velk paralēles ar bankas "Snoras" darbības apturēšanu 2011.gada rudenī, Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks norādījis, ka "Snoras" gadījumā bijusi runa par acīmredzami tīšu darbību, savukārt šoreiz - drīzāk par nolaidību, vēsta portāls "Delfi.lt".

Tiesa gan, zināmas paralēles ar "Snoras" stāstu pastāvot - kopš piektdienas novērota naudas līdzekļu aizplūšana no "Ūkio bankas". Nauda sākusi "kust" pēc tam, kad lielākais bankas akcionārs Romanovs atzinis, ka titulētā Lietuvas basketbola kluba Kauņas "Žalgiris" parādsaistības sasniegušas 25 miljonus litu (piecus miljonus latu) un viņš nolēmis to pārdot kluba veterāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!