Foto: LETA
No nākamā gada 1. janvāra pašvaldībām plānots piešķirt tiesības ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi aplikt būves, kuras nav nodotas ekspluatācijā normatīvajos aktos noteiktajos termiņos.

Finanšu ministrijas sagatavotie likuma ”Par nekustamā īpašuma nodokli” grozījumi paredz, ka pašvaldības savos saistošajos noteikumos, kas regulē NĪN piemērošanu konkrētās pašvaldības teritorijā, varēs noteikt, ka šādas būves tiek apliktas ar paaugstinātu nodokli 3 % apmērā.

Patlaban NĪN par saimnieciskā darbībā izmantojamām ēkām ir 1,5 %, bet nodoklis par mājokļiem ir atkarīgs no to kadastrālās vērtības.

Atbilstoši Ekonomikas ministrijas rosinātajām izmaiņām vispārīgajos būvnoteikumos, būvēm, par kuru celšanu ir notikusi sabiedriskā apspriešana, maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums ir pieci gadi. Savukārt pārējām būvēm, tostarp privātmājām, maksimālo būvniecības ilgums, līdz kuram būve ir jānodod ekspluatācijā, varētu būt astoņi gadi.

Patlaban likums jau atļauj pašvaldībām ar paaugstinātu NĪN likmi aplikt graustus. Šo iespēju izmantojušas vairākas lielās pilsētas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!