Foto: LETA
”Parex bankas” kapitāla pietiekamības nodrošināšanai izsniegto aizdevumu atmaksas termiņu plānots pagarināt par gandrīz divarpus gadiem, valdība vērsusies Saeimā ar lūgumu piekrist aizdevuma atmaksas pagarināšanai.

Aizdevums, kas saskaņā ar 2009. gada maijā izsniegts "Privatizācijas aģentūrai", kas savukārt, aizdevumu ieguldījusi "Parex bankas" pamatkapitālā un "Citadele bankas" subordinētajā kapitālā, saskaņā ar savulaik noslēgto līgumu "Privatizācijas aģentūrai" ir jāatmaksā septiņu gadu laikā, tas ir, līdz 2016. gada 22. maijam.

Tomēr valdība pagājušajā nedēļā slēgtā sēdē uzdevusi Finanšu ministrijai veikt grozījumus ar "Privatizācijas aģentūru" noslēgtajā aizdevuma līgumā un pagarināt šī aizdevuma atmaksas termiņu līdz 2018. gada 20. decembrim.

Termiņa pagarinājums tiek pamatots ar nepieciešamību nodrošināt "Citadele bankas" kapitāla pietiekamību - banka jau šī gada 28. maijā vērsusies "Privatizācijas aģentūrā" ar lūgumu par vienu gadu pagarināt "Citadele bankai" izsniegto subordinēto aizdevumu atmaksas termiņu.

Vēstulē banka norādījusi, ka saskaņā ar Finanšu un kapitāla komisijas prasībām, "Citadele bankai" kapitāla pietiekamības rādītājs noteikts vismaz 10 % apmērā, taču šī gada aprīļa beigās bankas kapitāla pietiekamības rādītājs ir 10, 4 %.

Ņemot vērā kapitāla pietiekamības prasības, 7,5 miljoni latu no subordinētā kapitāla bija jāamortizē šī maijā, kā rezultātā "Citadele bankas" kapitāla pietiekamības rādītājs varētu "noslīdēt" zem prasītajiem 10 %.

Tiek pieļauta iespēja, ka banka arī nākamgad varētu lūgt pagarināt subordinētā aizdevuma atmaksas termiņu.

No "Privatizācijas aģentūrai" izsniegtā valsts aizdevuma "Citadele bankas" subordinētajā kapitālā ir ieguldīti 45,2 miljoni latu, savukārt bankas darbību jau pārtraukušās "Parex bankas" pamatkapitālā - 105, 68 miljoni latu.

"Privatizācijas aģentūra" pagājušajā nedēļā informēja, ka "Citadele banka" regulāri veic procentu maksājumos par ieguldījumu tās subordinētajā kapitālā un kopš 2010. gada augusta tā par šo ieguldījumu procentos samaksājusi aptuveni 12, 7 miljonus latu.

"Citadele banka" ir iekļauta atsavināmo valsts uzņēmumu sarakstā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!