Foto: DELFI

Latvijā ir nepieciešama vismaz viena banka ar dominējošu valsts kapitālu, tādēļ valdībai būtu jāpārliecina Eiropas Komisiju par to, ka "Citadele banka" ir jāsaglabā valsts īpašumā, uzskata Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadītās valsts kapitālsabiedrību izvērtēšanas darba grupas pārstāvji – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns un Latvijas Pašvaldību savienības vecākais eksperts Māris Pūķis.

PKC sagatavotajā ziņojumā par valsts līdzdalību kapitālsabiedrībās fiksēts Baldzēna un Pūķa īpašais viedoklis jautājumā par iecerēto "Citadele banka" pārdošanu: "Ņemot vērā situāciju kredītiestāžu tirgū, nepieciešama vismaz viena banka ar dominējošu valsts kapitālu. Atsevišķās situācijās tas mazinātu riskus, ka banku sektora dalībnieki varētu darboties pret nacionālajām interesēm negatīvi ietekmējot uzņēmējdarbību."

Darba grupa gan balsojot nolēmusi, ka "Citadele banka" ir atsavināma, izvēloties valstij izdevīgāko risinājumu.

Valdība lēmumu par uz 2008. gada novembrī pārņemtās "Parex bankas" bāzes izveidotās "Citadeles bankas" pārdošanas stratēģiju pieņēma jau 2011. gada maijā, taču, ņemot vērā bankas pārdošanai nelabvēlīgo tirgus situāciju, jau divkārt nolēmusi pārdošanu atlikt līdz brīdim, kad būs uzlabojusies situācija starptautiskajos finanšu tirgos. Saskaņā ar pērnā gada novembrī pieņemto lēmumu, jautājumu par "Citadele bankas" pārdošanu valdība atkārtoti varētu skatīt vēl šomēnes.

"Citadele bankas" peļņa 2012. gadā sasniedza 5,5 miljonus latu.

"Citadele banka" lielākais akcionārs patlaban ir Privatizācijas aģentūra, kam pieder 75% mīnus viena bankas akcija. Pārējo akciju īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!