Foto: LETA
Vairāki lielo Latvijas banku vadītāji otrdien žurnālistiem apgalvoja, ka uz iedzīvotāju rēķina necentīsies atpelnīt neiegūtos ienākumus, ko bankas nesaņems eiro ieviešanas dēļ. Tāpat baņķieri norādīja, ka iedzīvotājiem vajadzētu vairāk norēķināties ar modernākiem maksāšanas līdzekļiem skaidras naudas vietā.

Par banku sektora gatavošanos eiro ieviešanai otrdien žurnālistiem stāstīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Mārtiņš Bičevskis, AS "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis, AS "SEB banka" valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols un  bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis sacīja: „Šobrīd ir pēdējais brīdis paskatīties, vai uzņēmums ir gatavs eiro ieviešanai, bet (..) iedzīvotājus, tuvojoties gadu mijai, aicinātu maksimālu izvairīties no skaidras naudas izmatošanas. Operācijas ar skaidru naudu pēc jaunā gada būs neērtākas, jo bankām vienkārši būs lielāks darba apjoms."

"SEB bankas" valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols lēsa, ka "SEB bankai" eiro ieviešanas projekts izmaksās ap 5 miljoniem latu. Ozols arī norādīju uz neilgo laika posmu pirms pusnakts, kad bankomāti būs slēgti un fiziski notiks pāreja no latiem uz eiro, „izaicinājums bankai būs šo laika posmu padarīt pēc iespējas īsāku".

„Lielākas neērtības bankām, mazākas klientiem un uzņēmējiem," lakonisks bija "Citadeles" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis. Viņš arī uzsvēra, ka „minimālas neērtības būs mūsdienīgiem bankas lietotājiem, lielākas problēmas būs laukos, kur cilvēkiem varbūt tuvumā nav bankas, un iegriešanās tur nav ikdiena".

"Tad nu tie aktīvie cilvēki varētu palīdzēt lauku cilvēkiem, kuri bieži ir radinieki un tuvi draugi. Tāpat mēs varam atvieglot sev šo pāreju, norēķinoties ar moderniem maksāšanas līdzekļiem," pārējiem bankas vadītājiem piebalsoja Beļavskis. 

LKA prezidents Māriņš Bičevskis, iezīmēdams eiro projekta apmērus, norādīja, ka šobrīd latos apgrozībā ir 59 miljonu banknošu un 488 miljoni monētu, kas tiks aizvietotas ar eiro, „tas kopā sver 1228 tonnas jeb 25 elektrovilciena vagonus. Bankas nodarbina 1100 cilvēkus šajā projektā, un kopā ir nostrādātas jau 50 000 stundas". Savukārt viss projekts kopā bankām izmaksāšot 30 miljonus latu.

Uz žurnālistu jautājumiem, vai bankas šos zaudētos līdzekļus kā centīsies atgūt, baņķieri atbildēja, ka tie nebūs bankām zaudējumi, bet gan neiegūti ieņēmumi, ar kuriem bankas jau rēķinās. 

Kā ziņots, ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN), kurā darbojas ES valstu finanšu ministri, 9.jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā - 2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.Danute  Tomsone

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!