Foto: F64
Monētu kalšanas tradīcija atjaunotajā Latvijas Republikā ir tālu pārsniegusi vienkāršu naudas izgatavošanu. Par to liecina vairāki aspekti – Latvijas naudas iekļaušana kultūras kanonā, monētu mākslas kā atsevišķas kultūras nozares attīstība, iegūtā starptautiskā atzinība un balvas par skaistajām Latvijas monētām. Daudzu acīs Latvijas nauda nav vienkāršs norēķinu līdzeklis, bet ir daudz kas vairāk.

Pēc pievienošanās eirozonai Latvijas naudas kalšanas tradīcijas neizzudīs. Ja nu kas mainīsies, tad tas būs cilvēku skaits, kuri varēs iepazīties un paturēt rokās skaisto Latvijas naudu - mūsu eiro monētas.

Nesen iepazināmies ar eiro banknotēm, bet šajā rakstā pastāstīšu par eiro monētām - tas nav vienkāršs uzdevums, jo katrai no 17 eirozonas valstīm ir vienā pusē (aversā) vienādas, bet otrā (reversā) - atšķirīgas eiro monētas. Turklāt katrai eirozonas valstij ir iespējas izlaist speciālas - kolekciju un piemiņas - monētas.

Dažādās eiro monētas

Atgādināšu, ka eiro banknotes un monētas apgrozībā tika laistas 2002. gada 1. janvārī. Eirozonai ir pievienojušās 17 Eiropas Savienības (ES) valstis (Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Īrija, Kipra, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Vācija; Latvija būs 18. eirozonas valsts), un 332 miljoni cilvēku veic skaidrās naudas darījumus vienā un tajā pašā valūtā.

Eiro banknotēm dizains ir vienots, savukārt eiro monētas ikviena eirozonas valsts kaļ ar nacionālo reversa dizainu.

Apgrozībā ir laistas astoņu dažādu nominālu eiro un centu monētas - 1 un 2 eiro un 1, 2, 5, 10, 20 un 50 centi. Tātad nomināli ir tādi paši kā lata un santīmu monētām.

Tā izskatās eirozonas valstu izlaistās eiro monētas (teksta turpinājums pēc monētu galerijas):

Eiro un centu monētu vienādajā pusē vienā no trim dažādiem veidiem attēlotas ES kartes aprises, ko ieskauj 12 ES simbolizējošas zvaigznes. Eiro monētu vienotās puses dizainu izstrādāja beļģu mākslinieks Luks Luikss.

Eiro monētu gadījumā faktiski nav jāuztraucas par viltojumiem - tādi ir sastopami ļoti reti. 2012. gadā no apgrozības izņemts 184 000 viltotu eiro monētu (salīdzinājumam - apgrozībā ir 16,5 miljardi īstu eiro monētu; 2012. gadā atklāto viltoto eiro banknošu skaits bija 531 000). Tādējādi viltojumu un īsto monētu attiecība ir 1 pret 100 000.

Padomāts par cilvēkiem ar redzes traucējumiem

Tāpat kā ar banknotēm, arī eiro monētu gadījumā ir padomāts par vājredzīgajiem un neredzīgajiem cilvēkiem. Monētas ir viegli atpazīt - pat cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Eiro monētām ir atšķirīgs izmērs, svars (jo smagāka monēta, jo tā vērtīgāka), materiāls, krāsa un biezums (jo biezāka monēta, jo tā vērtīgāka).

Dažādu nominālvērtību monētām ir atšķirīgas jostas. 2 eiro monētai uz smalki rievotas jostas iekaltas rakstzīmes, 1 eiro monētas jostai ir pārtraukts rievojums (trīs iedaļas - ar rievojumu, trīs iedaļas - gludas), 50 un 10 centu monētas jostu klāj smalki ierobi, 20 centu monētas jostai ir septiņi iespiedumi ("spāņu zieda" forma), 5 un 1 centa monētas josta ir gluda, 2 centu monētas josta ir gluda un ar gropi. Sīkāk par šīm pazīmēm lasāms te.

Latvijas eiro monētas

2004. gadā notika tautas ideju konkurss, kurā žūrija par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumus.

Latvijas eiro monētu kalšana izmaksās 12 miljonus latu, tās kals Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuve (Vācija). Tā tika izvēlēta atklātā konkursā, kurā piedalījās piecas kaltuves.

Latvijas eiro monētas rotās mums būtiski simboli - uz 1 un 2 eiro monētām tautumeitas portrets no sudraba pieclatnieka, uz 10, 20 un 50 centu monētām - Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis, uz 1, 2 un 5 centu monētām - Latvijas Republikas mazais valsts ģerbonis. Un tās izskatīsies šādi:
Foto: Publicitātes attēli

Vai Latvijā apgrozībā būs arī 1 un 2 eiro centu monētas?

Pēdējā laikā sabiedrībā izskan bažas, vai Latvijā un citās eirozonas valstīs apgrozībā būs arī 1 un 2 eiro centu monētas.

Ja 2014. gada 1. janvārī Latvija pāries uz eiro, apgrozībā nonāks visu nominālvērtību eiro un eiro centu monētas, arī 1 un 2 centu monētas. Eiro monētu nominālvērtības neatšķiras no Latvijā jau ierastajām un atbilst Latvijas pircēju ieradumiem un tirdzniecības uzņēmumu praksei. Visu Latvijas eiro monētu pašizmaksa ir mazāka par to nominālvērtību. Arī esošās eirozonas valstis nav nolēmušas atteikties no 1 un 2 centu nomināliem.

To, kādas nominālvērtības eiro monētas visā eirozonā izlaižamas, nosaka ES Padomes regula.

Daudzu nelielu preču un pakalpojumu cenas Latvijā pašlaik tiek izteiktas santīmos, turklāt nereti tā, ka veikalniekam atlikuma izdošanai nepieciešamas mazo nominālu monētas. Latvijas pircēji pie tām ir pieraduši un aktīvi lieto. To, cik apgrozībā ir konkrētu naudaszīmju, nosaka naudas lietotāju pieprasījums - veikali, pakalpojumu sniedzēji tās pieprasa bankām un tās savukārt Latvijas Bankai.

Pašlaik apgrozībā Latvijā ir 480 miljoni santīmu monētu, no tām mazo nominālvērtību monētas - 1 un 2 santīmi - 320 miljoni gabalu jeb 67%. Attiecīgi kopējais Latvijas eiro centu apjoms būs 400 miljoni gabalu, no tiem 1 un 2 centu monētas 200 miljoni gabalu jeb 50%. Atbilstoši līgumam par monētu izgatavošanu 1 centa monētas pašizmaksa paredzēta 0,0072 eiro, bet 2 centu monētas - 0,0094 eiro.

Eiro monētas bez robežām

Visas eiro monētas ir derīgas visās eirozonas valstīs. Tātad arī Latvijā, kad šeit ieviesīs eiro, varēs norēķināties un cilvēku makos nonāks dažādas eiro monētas. Savukārt Latvijas eiro monētas nonāks apritē citās ES valstīs un vēstīs par Latviju. Tas nozīmē, ka ar Latvijas eiro monētām varēs norēķināties, piemēram, Francijā, bet ar Somijas monētām - Latvijā. Vienīgais izņēmums ir eiro kolekciju monētas, kuras ir oficiāls maksāšanas līdzeklis tikai tajā valstī, kur izlaistas. Tiesa, šādas monētas parasti izpērk kolekcionāri un to nejauša nonākšana parasta cilvēka maciņā ir maz ticama.

Uz citām valstīm ļaudis parasti izved nelielu daudzumu skaidras naudas atlikumu monētās to svara dēļ. Tādējādi katrā valstī apgrozībā vairumā gadījumu cirkulē šajā valstī izlaistās eiro monētas. Īpaša monētu šķirošana un nosūtīšana atpakaļ valstīm, kurās tās izlaistas, netiek veikta. Monētas ar laiku nolietojas un tiek aizvietotas ar jaunām.

Kolekciju un piemiņas monētas - tradīcijas turpināsies

Arī pēc eiro ieviešanas Latvija plāno izlaist jubilejas (kolekciju un piemiņas) monētas ar mūsu zemei raksturīgiem sižetiem.

Kolekciju monētas tiks izlaistas ik gadu aptuveni tādā pašā apjomā kā līdz šim. Tirāžas būs atkarīgas no pieprasījuma vietējā un starptautiskajā tirgū. Šīs monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. To nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības. Kolekciju monētu īpašības, piemēram, krāsa, diametrs vai svars, būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

Otrs bloks ir piemiņas monētas. Katru gadu katrai eirozonas dalībvalstij (kā arī Monako, Sanmarīno un Vatikānam, kuras arī saskaņā ar speciālu vienošanos izmanto eiro) ir tiesības izlaist divas īpašās (piemiņas) 2 eiro monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumam. Papildus var tikt izlaista vēl viena 2 eiro monēta kāda kopēja ES valstu projekta ietvaros, piemēram, ES vai Eiropas Monetārās savienības jubilejas atzīmēšanai.

Šīm monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastām 2 eiro monētām. Taču pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs. Piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā - tās var izmantot, un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro monētas.

Lielākā daļa piemiņas monētu tiek emitētas, atceroties kādu vēsturisku notikumu gadskārtas vai pievēršot uzmanību būtiskiem aktuāliem notikumiem. Pirmo 2 eiro piemiņas monētu 2004. gadā emitēja Grieķija par godu Atēnu Olimpiskajām spēlēm.

Kur meklēt informāciju par eiro monētām?

Ar eiro naudaszīmju paraugiem var iepazīties Eiropas Centrālās bankas interneta vietnē www.ecb.eu un Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv. Izveidota speciāla prezentācija, kas veltīta katras valsts eiro monētām - http://www.ecb.int/euro/html/eurocoins.lv.html.

Latvijas eiro monētu reversa dizainparaugi apskatāmi Latvijas Bankas interneta vietnē - http://www.bank.lv/es-un-eiro/latvijas-eiro-monetas.

Tuvojoties eiro ieviešanai, iedzīvotāji saņems drukātu un cita veida informāciju par eiro naudaszīmēm un to pretviltošanas pazīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!