Foto: Finanšu ministrija
13. un 14. septembrī Viļņā norisinās neformālā Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksme, savukārt tradicionāli pirms tās notiks arī eirozonas finanšu ministru tikšanās (Eirogrupa), kurā pirmo reizi novērotāja statusā piedalās arī Latvija, informē Finanšu ministrija (FM).

Nākamgad Latvija kļūs par 18.eirozonas dalībvalsti, un tad Latvijas finanšu ministrs kļūs par pilntiesīgu eirogrupas dalībnieku. Viļņas tikšanās reizē Latviju pārstāv pašreizējas finanšu ministrs Andris Vilks ( V).

Eirogrupu veido eirozonas valstu finanšu ministri, tajā piedalās arī Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents ekonomiskajos un monetārajos jautājumos un Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents. Eirogrupa tradicionāli tiekas pirms ES finanšu ministru jeb ECOFIN sanāksmes.

ECOFIN sanāksme notiek Viļņā, jo Lietuva patlaban ir ES prezidējošā valsts.

FM informē, ka Viļņas tikšanās reizē programmā plānotas darba pusdienas un divas darba sesijas, kur diskutēs par finanšu sistēmas pilnveidošanas tālākajiem soļiem, Eiropas politikas iespējām mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas uzlabošanu, kā arī par citiem jautājumiem.

"Ņemot vērā finanšu pakalpojumu lielo globalizāciju un pārrobežu darbību, ir atbalstāma lielāka banku uzraudzības un noregulējuma pilnvaru integrācija, konkrēti, centralizētas noregulējuma iestādes izveide un vienota banku noregulējuma fonda izveide, kas tiktu finansēts no banku iemaksām. Savukārt papildus finansējuma piesaistīšana mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam un jauniešu bezdarba mazināšanai sekmēs Eiropas izaugsmi. Latvija atbalsta tādu mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas un garantijas instrumentu, kas paredz brīvprātīgu Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu novirzīšanu šajā instrumentā, izvērtējot katras dalībvalsts vajadzības, kas ļautu izvēlēties efektīvāko veidu mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam un nodrošināt tiem pietiekošus finanšu resursus," vērtē finanšu ministrs Andris Vilks.

Latvija pievienosies eirozonai, ieviešot eiro, no 2014.gada 1.janvāra

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!