Foto: F64
No nākamā gada 1. janvāra mazliet – par vienu procentpunktu – saruks valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme, taču, iespējams, nodoklis būs jāmaksā arī daļai kapitālsabiedrību valžu locekļu, kas līdz šim to nemaksāja.

Atbilstoši Saeimas lemtajam, no nākamā gada "socnodokļa" likme būs 34,09%, no kuriem 23,59% būs jāmaksā darba devējiem, bet 10,5% - darba ņēmējiem.

Savukārt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no minimālās algas būs jāmaksā tiem kapitālsabiedrību valžu locekļiem, kuri bez atlīdzības pilda valdes locekļa pienākumus tādās kapitālsabiedrībās, kuru gada apgrozījums pārsniedz 7000 eiro un kurā nav neviena darba ņēmēja vai arī kurās darba ņēmējiem tiek maksātas algas, kas ir zemākas par minimālo algu.

Iecere likt maksāt bez atlīdzības strādājošiem valdes locekļiem maksāt sociālo nodokli no minimālās algas ir viens no visasāk kritizētajiem 2014.gada valsts budžeta paketē iekļautajiem lēmumiem.

Daži uzņēmēji jau brīdinājuši par nodomu "valdes locekļu nodokli" apstrīdēt Satversmes tiesā, savukārt vairāki politiķi pauduši bažas, ka iecerētās izmaiņas kaitēs uzņēmējdarbības uzsācējiem.

Saskaņā ar likuma grozījumu anotācijā iekļautajiem aprēķiniem, ieviešot "valdes locekļu nodokli", 2014. gadā valsts budžetā plānots gūt teju 5,4 miljonus eiro lielus papildu ieņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!