Foto: LETA
Jo mazāk laika paliek līdz eiro ieviešanai, jo lielāks eiro stresa līmenis var pieaugt uzņēmējiem un to grāmatvežiem, secinājuši grāmatvedības risinājuma zīmola "Tildes Jumis" eksperti.

"Tildes Jumis" apkopojis piecus jautājumi, uz kuriem jārod atbildes jau sagatavošanās periodā, lai eiro ieviešana noritētu bez "eiro-stresa".

Noskaidrojiet, kā pāreja uz eiro notiks jūsu grāmatvedības sistēmā

Foto: DELFI

Dažādām grāmatvedības sistēmām pāreja uz eiro notiks atšķirīgos veidos. Dažas sistēmas piedāvā izveidot jaunu datu bāzi, kurā būs nepieciešams importēt datus vai ierakstīt ar roku visus atlikumus. Tas var aizņemt daudz grāmatveža laika. Citām sistēmām ir iespējams izvēlēties, cik liels būs grāmatveža darba apjoms, bet no tā atkarīgas izmaksas. Ja sistēmas sagatavošanu darbam ar eiro var veikt tikai konsultants, nevis pats grāmatvedis, tad nepieciešams jau savlaicīgi vienoties par laiku, kad tas tiks izdarīts. Tādēļ iesakām jau savlaicīgi painteresēties par jūsu uzņēmumam pieejamajiem variantiem.

Grāmatvedis nav vienīgais eiro ieviesējs uzņēmumā

Foto: LETA

Pāreja uz eiro būtiski iespaidos grāmatveža darba apjomu. Lai eiro ieviešana noritētu veiksmīgāk, ieteicams jau tagad padomāt, kuri uzņēmuma darbinieki vēl var iesaistīties pārejas procesos un kādus darbus darīt. Tikai uzņēmumā visiem sadarbojoties, iespējama ātra un efektīva eiro pāreja. 

Cik izmaksās grāmatvedības sistēmas pārveidošana darbam eiro?

Foto: F64

Ir sistēmu izstrādātāji, kuri par eiro moduli prasīs atsevišķu samaksu vai arī bez maksas piedāvās vienkāršāku variantu, kur vairāk jādara uzņēmuma darbiniekiem, bet automatizētāks risinājums būs pieejams par atsevišķu samaksu. Ja grāmatvedības sistēmas pielāgošanu darbam eiro īstenos nevis grāmatvedis pats, bet gan sistēmas konsultants, tad arī par konsultanta dabu visticamāk būs jāmaksā.

Kādus darbus grāmatvedības sistēmas pielāgošanā var izdarīt jau tagad?

Foto: LETA

Grāmatvedības sistēmas pielāgošana nesāksies tikai pēc 1. janvāra. Jau šobrīd jāsastāda veicamo darbu saraksts, jāsadala atbildības par šiem darbiem. Jau tagad var uzsākt ievadīto datu pārbaudi un savstarpējo norēķinu salīdzināšanu ar darījumu partneriem, neatstājot to, kā ierasts, uz bilances sagatavošanas brīdi, kas būs jau nākamajā gadā.

Vai grāmatvedim ir jānāk uz darbu 1. janvārī?

Foto: F64

Ir grāmatvedības sistēmas, kurām pāreja uz eiro un visi ar to saistītie darbi ir jāizdara pirms 2014. gada dokumentu ievadīšanas. Tomēr visticamāk šī pāreja var noritēt arī pirmajā darba dienā pēc svētkiem, nevis tieši Jaungada naktī. Savukārt citām sistēmām būs iespējams vēl kādu laiku pēc gadu mijas strādāt ar veco sistēmu, līdz ievadīta lielākā daļa 2013. gada dokumentu un pāreju var veikt vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!