Foto: Europa.eu
Gadu mijā Latvija pievienosies eirozonai un nacionālo valūtu latu nomainīs pret eiro. Valūtas maiņas aktualitātēm, kā arī reportāžām no pirmās eiro banknotes izņemšanas pasākuma sekos līdzi arī portāls "Delfi".

Latus pret eiro bez maksas un pēc oficiālā pārejas kursa (1 eiro = 0,702804 lati) varēs mainīt: līdz 2014.gada 31.martam 302 reģionālajās pasta nodaļās, līdz 2014.gada 30.jūnijam - komercbankās, bet mūžīgi - Latvijas Bankā.

Lata banknotes un monētas pret eiro mainīs neierobežotā daudzumā, un šis pakalpojums ir bezmaksas. Savukārt eiro informatīvais tālrunis 8000 3000 gadumijā strādās visu diennakti.

Latvijas latus pret eiro mainīs arī visās citās eiro zonas valstīs - to nacionālās centrālās bankas bez maksas šo pakalpojumu sniegs no 2014. gada 1. janvāra līdz 28. februārim; noteikts, ka katra persona katrā darījumā jebkurā dienā var apmainīt līdz 1000 eiro.

Algas, pensijas, pabalsti un stipendijas, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, tiks izmaksāti eiro. Pārejot uz eiro, līgumi nav jāpārslēdz, atgādina Finanšu ministrija.

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai latu banknotes un monētas tiks izņemtas no apgrozības un iznīcinātas.

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V) gadu mijā, 1.janvārī īsi pēc pusnakts, kopā ar Igaunijas valdības vadītāju Andrusu Ansipu, pie bankas "Citadele" Rīgā, Republikas laukumā 2a, no bankomāta izņems pirmo eiro banknoti.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!