Foto: LETA

Latvijā nevajadzētu paaugstināt nodokļus, ja netiek ņemts vērā Baltijas valstu konteksts un energoresursu izmaksu iespējamais pieaugums, tā tikšanās laikā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ināru Pētersoni atzina Valsts prezidents Andris Bērziņš, norādīja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Bērziņš tikšanās laikā ar Pētersoni pārrunāja VID darbības aktualitātes, kā arī ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumus, kas veicami, lai arvien lielāku uzņēmēju daļu motivētu pamest šo jomu.
Diskusijas laikā Bērziņš atzinīgi novērtēja VID līdzšinējo darbību, atzīstot, ka šī ir viena no tām valsts institūcijām, kas darbojas veiksmīgi, pēc iespējas meklējot risinājumus savas jomas uzlabošanai un orientējoties uz klientu ērtībām.

Tāpat Bērziņš uzsvēra, ka neatbalsta nodokļu paaugstināšanu Latvijā, ja netiek ņemts vērā Baltijas valstu konteksts un energoresursu izmaksu iespējamais pieaugums, kas Latvijas uzņēmējus var padarīt nekonkurētspējīgus Baltijas valstu vidū, nerunājot nemaz par plašākiem reģioniem un tirgiem.

Savukārt pārrunājot aplokšņu algu izskaušanas jautājumus, VID ģenerāldirektore atzina, ka vairākas indikācijas liecina par to, ka aplokšņu algu īpatsvars turpina samazināties. Arī iedzīvotāju ienākumu apjoms šajā gadā ir pieaudzis vidēji par 9%, un nodarbināto skaits valstī ir sasniedzis pirmskrīzes līmeni. "Situācija nenoliedzami uzlabojas. Mēs, protams, gribētu, lai tas notiek ātrāk," piebilda Pētersone.

Runājot par nodokļu ieņēmumu izpildi, Pētersone informēja, ka nodokļi pildās ievērojami labāk, nekā plānots. Pirmajos četros mēnešos pārpilde bijusi 25 miljoni eiro, bet piecos mēnešos pārpilde tiek prognozēta 75 miljonu apmērā.

Tāpat Pētersone apliecināja, ka labi pildās darbaspēka nodokļi, uzņēmumu ienākumu nodoklis, kā arī akcīzes nodoklis un VID neplāno samazināt klientu apkalpošanas vietu skaitu valstī. Viņa gan atzina, ka darbinieku algas joprojām ir nekonkurētspējīgas konkrētajā speciālistu segmentā.

Savukārt sarunas noslēgumā Bērziņš norādīja, ka vēl šajā gadā plāno apmeklēt VID darba vizītē, lai klātienē iepazītos ar situāciju iestādē un plašākā lokā pārrunātu aktuālos jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!