Foto: DELFI

Pēdējos pāris gados jūlijā apdrošināšanā novērojams izteikts atlīdzību pieteikumu skaita pieaugums, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" dati.

Šogad jūlijā atlīdzību skaits ir pieaudzis par 26%, salīdzinot ar pēdējo mēnešu vidējiem rādītājiem. Savukārt pērn jūlijā transporta apdrošināšanā šis rādītājs bija 24%. Izteiktākie ceļu satiksmes negadījumi šajā periodā ir nelielas avārijas autostāvvietās, kā arī uz ceļa, vienai automašīnai iebraucot citas aizmugurē, tās visbiežāk rodas, autovadītājam novēršot uzmanību no ceļa.

"Baltas" atlīdzību direktors Ingus Savickis norāda, ka jūlijā izteikti palielinās atlīdzību pieteikumu skaits atvaļinājuma un arī karsto laika apstākļu dēļ. Nereti cilvēki atvaļinājuma laikā dodas jaunos, nepazīstamos maršrutos, veic tālāku un nogurdinošāku ceļu, kā arī piedzīvo karstumu un sauli, kas var atstāt iespaidu uz ceļu satiksmes negadījumiem.

"Jūlijs ir populārākais atvaļinājumu mēnesis, kā arī laikapstākļu ziņā karstākais laiks gadā, īpaši šogad. Šie abi faktori lielā mērā paskaidro, kādēļ tieši jūlijā tik krasi palielinās pieteikto atlīdzību skaits, novērojot sava veida "sezonas efektu". Pirmkārt, jūlijā cilvēki daudz biežāk, brīvāk un drošāk pārvietojas ar automašīnām, nekā tas ir citās sezonās, kad autovadītāji uz ceļa jūtas mazāk pārliecināti un droši, piemēram, ledus, regulārā lietus vai citu slidenu ceļa seguma apstākļu dēļ. Un, otrkārt, jūlija karstums, kas noteikti atstāj ietekmi uz cilvēku uzmanību un reakcijas ātrumu," skaidro "Baltas" atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Salīdzinot šī un pagājušā gada kopējo atlīdzību pieteikumu skaitu, redzams, ka tendence atkārtojas jau vairākus gadus pēc kārtas. Ja šogad jūlijā kopējais atlīdzību pieteikumu skaits (transporta, īpašuma un veselības apdrošināšana), salīdzinot ar iepriekšējo mēnešu vidējo rādītāju, ir pieaudzis par 26%, tad pērn jūlijā pieaugums bija 20%. Līdzīga pieauguma tendence tieši jūlijā ir novērota arī iepriekšējos gados, visvairāk izceļoties transporta un īpašuma apdrošināšanai, piemēram, īpašuma apdrošināšana šogad jūlijā pieaugusi par 33%.

"Arī īpašuma apdrošināšanā tieši jūlijā novērojams izteikts atlīdzību skaita pieaugums. Līdzīgi kā transporta apdrošināšanā arī šeit, visticamāk, iespaidu atstāj atvaļinājumu laiks, jo "Baltas" dati liecina, ka lielu daļu no īpašuma apdrošināšanas pieteikumiem veido mājokļa applūšanas negadījumi. Šīs nelaimes nereti notiek laikā, kad saimnieki ir devušies garākā atvaļinājumā un laikus nepamana bojājumus savā mājoklī, ciešot pašu vai kaimiņu īpašumam. Tāpat lielu daļu īpašuma atlīdzību pieteikumu veido mobilo telefonu apdrošināšanas negadījumi, kad telefoni ir nozagti vai nozaudēti," skaidro Savickis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!