Foto: LETA

Parlamentārās izmeklēšanas komisija bankas "Citadele" pārdošanas lietā uz nākamo sēdi plāno sanākt janvārī, pastāstīja komisijas vadītājs Gunārs Kūtris (NSL).

Komisijai vispirms no valsts iestādēm jāsaņem pieprasītie dokumenti, un tad deputātiem būs iespējams spriest par konkrētiem tematiem un to, kuras personas nepieciešams iztaujāt.

Jau publiski minētie komisijas darba virzieni prasīs daudz darba, tāpēc atkarībā no iespējām komisija mēģinās skatīt arī jautājumu par to, kādā veidā notika bijušās AS "Parex banka" sadalīšana divās bankās, norādīja komisijas priekšsēdētājs. "Parex" banka pirms vairākiem gadiem tika sadalīta "labajā bankā" "Citadele" un "sliktajā bankā" "Reverta".

Kūtris iepriekš pauda, ka viens no komisijas pamatuzdevumiem būs izvērtēt valsts atbalstu, kas ieguldīts "Parex" bankā, kā arī tiks vērtēti nosacījumi par bankas pārdošanu, kā tika izvēlēts pārdošanas konsultants, kāpēc izvēlēta tieši šāda pārdošanas metode, kādi bija kritēriji potenciālo pircēju atlasei. Tāpat plānots noskaidrot, kāds līgums noslēgts ar bankas pircēju un kādi tajā ietverti nosacījumi, kā arī citus jautājumus.

Kā ziņots, komisija 8.decembrī vienojās pieprasīt dažādu iestāžu un institūciju informāciju un dokumentus saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu.

Komisijas deputāti vienojās pieprasīt dažādu informāciju no Privatizācijas aģentūras, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, valdības, Valsts kancelejas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un arī pašas bankas saistībā ar valsts sniegto atbalstu "Parex" bankai un "Citadeles" pārdošanu.

Komisija arī vienojās lūgt minētās iestādes un institūcijas sniegt to rīcībā esošos materiālus, kas saistīti ar bankas pārdošanu un atbalsta sniegšanu "Parex" bankai.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija saistībā ar "Citadeles" pārdošanu izveidota, lai izvērtētu valstij piederošo 75% bankas akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijus, akciju pārdošanas līgumā ietvertos noteikumus, izdevumus pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā.

Jau vēstīts, ka 2010.gada augustā notika "Parex" labo aktīvu pārēja uz jaunizveidoto "Citadeli". Kopš tā brīža "Parex" darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā. Tagad tai vairs nav bankas licences, un tā ir pārdēvēta par "Revertu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!