Foto: Pixabay
Šā gada martā Latvija veiks otro iemaksu Eiropas Stabilitātes mehānismā (ESM) 44 240 000 eiro apmērā, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Iemaksa ESM pagājušajā gadā bija identiskā apmērā.

FM norādīja, ka šis darījums ir ieguldījums finanšu institūcijas kapitālā - darījums, kam nav ietekmes uz valsts budžeta bilanci, kā arī nav ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai, jo tas ir finansēšanas darījums.

ESM ir uz starpvaldību vienošanās (līguma) starp eirozonas dalībvalstīm pamata izveidota starptautiska finanšu institūcija. Mehānisma līdzekļi būs pieejami eirozonas valstīm, kas nonākušas nopietnās finanšu problēmās.

ESM kapitāls būs 700 miljardi eiro, efektīva aizdošanas kapacitāte plānota 500 miljardu eiro apmērā. Kapitāls dalīsies iemaksātajā kapitālā 80 miljardi eiro un kapitālā uz pieprasījumu - 620 miljardi eiro. Iemaksātais kapitāls tiek iemaksāts vienlīdzīgās daļās piecu gadu laikā, sākot ar 2013.gada jūliju, atbilstoši pielemtajai attiecīgās dalībvalsts kapitāla atslēgai, kas pamatā balstās uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) kapitāla atslēgu.

Iemaksu ESM kapitālā atslēga tiek mainīta, kad eirozonai pievienojas jauns dalībnieks. Tāpat jaunajām eirozonas dalībvalstīm tiek piemērota iemaksu ESM kapitālā atlaide 12 gadus no iestāšanās eirozonā brīža.

ESM vada pārvaldnieki (eirozonas finanšu ministri ar balsošanas tiesībām par finanšu atbalsta piešķiršanu, ekonomikas un monetāro lietu komisārs un ECB prezidents ar novērotāja tiesībām). Galvenie lēmumi - finanšu palīdzības piešķiršana, tās nosacījumi, ESM aizdošanas kapacitāte, izmaiņas piedāvāto instrumentu izvēlē - tiek pieņemti, savstarpēji vienojoties. Pārējos lēmumus tie pieņems, savstarpēji vienojoties, ar kvalificēto balsu vairākumu (80%) vai vienkāršo balsu vairākumu atkarībā no izskatāmā jautājuma nopietnības.

Latvija, pievienojoties eirozonai un iestājoties ESM, iestāšanās gadā sākusi iemaksāt arī ESM iemaksātajā kapitālā. Šīs iemaksas ir jāveic piecos maksājumos piecu gadu laikā, bet pēc 12 gadiem atlikusī atlaides piemērošanas rezultātā koriģētās iemaksas daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!