Foto: Publicitātes foto

Valsts atbalsts problemātisko aktīvu pārvaldītājai "Reverta" tiek atgūts pēc plāna, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Vladimirs Loginovs.

Valdībai slēgtajā sēdes daļā prezentēti "Revertas" pērnā gada rezultāti, kā arī aktualizēta pārdošanas stratēģija, nolemjot turpināt jau apstiprināto stratēģiju.

Pēc Loginova teiktā, kopš "Parex bankas" restrukturizācijas "Reverta" valstij atmaksājusi 313 miljonus eiro, atmaksājot valsts depozītu/obligāciju pamatsummu un procentu maksājumus, kā arī atdots valsts galvotais sindicētais aizdevums 233 miljonu eiro apmērā. Tāpat "Reverta" samaksājusi uzkrātos procentus 10,6 miljonu eiro apmērā, informē PA.

Atbilstoši iepriekš teiktajam atbalsta neatgūtā summa varētu būt ap 500 miljoniem eiro, atgādināja Loginovs.

Pagājušais gads "Revertai" nav bijis viegls, un dažu kredītu atgūšana kļuvusi grūtāka – īpaši to, kas iesniegti Krievijā, Ukrainā vai citās NVS valstīs. Tiesa gan, šiem kredītiem jau iepriekšējos gados veikti uzkrājumi un papildu zaudējumi neveidojas. "Pārējie kredīti Baltijā tiek atgūti iepriekšējā ātrumā," norādīja Loginovs.

Valdības atbalstītā PA un piesaistītā konsultanta SIA "KPMG Baltics" (KPMG) rekomendācija paredz turpināt iepriekš apstiprināto pārdošanas stratēģiju, kas paredz aktīvu izstrādi un to aktīvu pārdošanu, kuru uzturēšanai un pārvaldīšanai nepieciešamās izmaksas ir augstākas par prognozēto vērtības pieaugumu restrukturizācijas plānā noteiktajā periodā, informē PA.

Valdībai sagatavotajā ziņojumā KPMG norāda, ka makroekonomiskā vide Eiropā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir dramatiski mainījusies saistībā ar Krievijas – Ukrainas krīzi. "Neprofila un problemātisko aktīvu pārdošanas aktivitāte turpina pieaugt, tomēr lielākoties šie darījumi notiek Rietumeiropā," atzīst KPMG. Ņemot vērā neprofila un problemātisko aktīvu tirgus situāciju, KPMG rekomendē turpināt īstenot esošo pārdošanas stratēģiju "Kombinēts risinājums", kas paredz pakāpenisku aktīvu pārdošanu, kuru prognozētais vērtības pieaugums ir zemāks par uzturēšanas un pārvaldīšanas izmaksām.

Saskaņā ar PA sniegto informāciju atlikušais valsts atbalsts "Revertai" 2014. gada 31. Decembrī bija 749,01 miljons eiro.

"Revertas" darbību plānots izbeigt 2017.gada beigās.

"Revertas" darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana, kā arī nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!