Foto: DELFI

Banka "Citadele" tās jaunajiem investoriem bija interesanta ar iespēju attīstīties un kļūt par vienu no modernākajām bankām Eiropā, intervijā LTV sacīja viens no "Citadeles" investoriem, bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Pols Volkers.

Volkers akcentēja, ka nav iniciējis šo darījumu, bet viņu uz to pamudinājis draugs. "Mans draugs Tims Kolinss bija interesējies un pārliecināja mūs, ka tā ir neliela, bet interesanta iespēja. Šai bankai vēl nesen bija problēmas, taču tagad tā ir daudz sasniegusi un tai ir iespējas augt. Mana interese ir vērot, kā tas notiek. Es ceru tajā visā piedalīties. Bankai ir labas iespējas kļūt par modernu banku biznesa centru gan šeit Latvijā, gan arī citviet," sacīja Volkers.

Viņš arī atzina, ka eiro kā vienota valūta neesot "laba ideja". "Jums ir vienota valūta, ko es neuzskatu par labu ideju, tomēr šādā gadījumā jums ir jābūt uzmanīgiem, nepieļaujot augošu budžetu nesabalansētību, lai pēcāk nebūtu jādomā par augošiem korekcijas pasākumiem. Eiropa aizvien atrodas koriģēšanas procesā, kas ir grūts, jo īpaši Dienvideiropas valstīs. Ar šo faktu ir jāsadzīvo, lai nākotnē panāktu līdzsvaru," sacīja baņķieris.

Vienlaikus viņš norādīja, ka mācība no krīzes ir tā, ka nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut nesabalansētību valstu budžetā. "Tas prasa lielāku centrālās politikas ietekmēšanu, tomēr Eiropai ir jāiemācas dzīvot ar šo mācību."

Kā ziņots, 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra ir pabeigusi bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir tādi pazīstami investori kā Volkers un bijušais Pasaules Bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

Jau ziņots, ka "Citadeles" grupa pērn sasniedza lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā - 2014.gadu grupa noslēgusi ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013.gadā. Savukārt banka "Citadele" gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013.gadā, aģentūru LETA informēja "Citadeles" pārstāve Ieva Prauliņa.

PA jau iepriekš prognozēja, ka pēc labajiem pagājušā gada finanšu rezultātiem nav izslēgta iespēja veikt korekcijas bankas pārdošanas gala cenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!