Foto: stock.xchng
Moldovā sākusies izmeklēšana par viena miljarda eiro izzagšanu no bankām, zagtās naudas ceļi ved arī uz Latviju, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Zagto naudu pārskaitīja uz trim Latvijas bankām – "Aizkraukles banku" (tagad "ABLV"), "Latvijas Pasta banku" un "Privatbank". Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sākusi pārbaudi vai kredītiestādes, šos darījumus atļaujot, nav pārkāpušas likumu.

Ja pārbaudē atklāsies, ka bankas nav veikušas pienācīgu klienta un darījumu izpēti, tās var sodīt pat ar 10% no peļņas.

Miljards eiro no trim lielākajām bankām mistiski pazuda pagājušā gada novembrī.

Moldovas "gadsimta zādzības" ceļi ved uz Latviju. Lielāko daļu naudas Moldovas biznesmeņa, "Banca de Economii" bijušā valdes priekšsēdētāja Ilana Šora kontrolētās kompānijas skaitīja uz ofšoriem, kas savus kontus bija atvērušas trīs Latvijas bankās.

Kontus Latvijā atvērušas Lielbritānijā un Honkongā neilgi pirms tam dibinātas ārzonu kompānijas. Kā šo ofšoru labuma guvēji norādīti Moldovas, Krievijas, Ukrainas iedzīvotāji un vienā gadījumā arī Latvijas pilsone Alise Ilsleja. Bankām ir pienākums ziņot par aizdomīgiem darījumiem. Ja pārbaudē atklāsies, ka Latvijas bankas nav veikušas pienācīgu klienta un darījumu izpēti, tās var sodīt pat ar 10% no peļņas.

FKTK pārstāvis Kristaps Markovskis norādīja: "Esam pieprasījuši informāciju no Moldovas centrālās bankas un tāpat vienlaikus nosūtījuši pieprasījumus pētījumā minētajām bankām un esam jau saņēmuši sākotnējos datus un sākuši analizēt Latvijas banku iesaisti šo darījumu veikšanā."

Moldovas finanšu izlūkošanas dienests pagaidām nav lūdzis kolēģiem Latvijā iesaldēt līdzekļus Latvijas banku kontos.

Skeptiska par ātru un veiksmīgu miljarda zādzības izmeklēšanu ir Moldovas pretkorupcijas centra direktore Gaļina Bostana. Viņa uzskata, ka noziegums nevarēja notikt bez varas pārstāvju ziņas, tāpēc tie nav ieinteresēti, lai lietu izmeklētu. Tikpat negribīgi savulaik notika arī izmeklēšana par Moldovas bankas iesaistīšanos naudas atmazgāšanā tā dēvētajā Magņitska lietā.

No trim starptautiskās minētajām Latvijas bankām "Nekā personīga" atsaucās tikai "Aizkraukles banka". Tā atbildēja, ka savā darbībā konsekventi ievēro Latvijas un Eiropas savienības likumus un prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!