Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome izteikusi brīdinājumu AS "Trasta komercbanka", tai skaitā valdes priekšsēdētājam Gundaram Griezem un valdes locekļiem Viktoram Ziemelim un Mārim Fogelim, par pārbaudē atklātajām nepilnībām tādu kredītiestādei būtisku risku kā reputācijas un kredītrisks izvērtēšanā atsevišķos darījumos.

Banka bija iesaistījusies darījumos, kas to pakļāva paaugstinātam reputācijas un kredītriskam, savukārt valdes priekšsēdētājs un minētie valdes locekļi, piedaloties lēmumu pieņemšanā un akceptējot bankas iesaistīšanos darījumos, nebija veikuši visus iespējamos pasākumus, lai to novērstu, teikts FKTK paziņojumā medijiem.

Līdz ar to netika nodrošināts, ka bankā tiek īstenota piesardzīga politika atbilstoši Kredītiestāžu likuma 34.2 panta pirmajai daļai, skaidro FKTK. Šis likuma pants paredz, ka kredītiestāde izstrādā un īsteno piesardzīgu stratēģiju, politikas, procedūras un sistēmas, kas ļauj savlaicīgi identificēt, novērtēt, analizēt un pārvaldīt kredītrisku, koncentrācijas risku, tirgus risku, operacionālo risku, procentu likmju risku netirdzniecības portfelī, likviditātes risku, pārmērīgas sviras risku un citus kredītiestādei būtiskus riskus.

Lemjot par sankciju piemērošanu, FKTK vadās no pārkāpuma rakstura, smaguma, personu atbildības pakāpes un citiem faktoriem. Ņemot vērā bankas un minēto amatpersonu veiktos pasākumus, kā arī to, ka banka ir veikusi atkārtotu risku izvērtējumu, FKTK lēma, ka šajā situācijā ir samērīgi izteikt brīdinājumu.

Lēmuma adresātiem ir tiesības lēmumu viena mēneša laikā apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Banka neplāno apstrīdēt FKTK slēdzienu, informēja bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Elīna Bikuļča.

Bankas pārstāve informēja, ka "Trasta komercbankā" šogad ir pabeigts restrukturizācijas process, tika veiktas nopietnas izmaiņas uzņēmuma tēlā, pieņemts jauns biznesa modelis, kas paredz pievērst lielāku uzmanību personīgo finanšu apkalpošanai, tirdzniecības finansēšanai un investīcijām. Šajā procesā īpaša uzmanība bija veltīta risku identifikācijai un pārvaldīšanai. Bankā tika izveidota atsevišķa direkcija, kuras pienākumos ietilpst risku pārvaldīšana, lai turpmāk tiktu izslēgti gadījumi, kad, bankai veicot darījumus, netiktu pietiekami stingri novērtēti riski.

Pašlaik tiek pastiprināta risku uzraudzības komanda, lai uzlabotu klientu un darījumu kontroli.

"Mēs aktīvi strādājam pie bankas tēla uzlabošanas un jau veicām virkni pasākumu, lai uzlabotu risku vērtēšanas procesu. Turpmāk šie risku vērtēšanas, uzraudzības un novēršanas modeļi tiks pilnveidoti un padziļināti, lai tos varētu konstatēt, krietni pirms kaut kas varētu notikt. Šobrīd mēs pilnveidojam savu komandu ar nepieciešamajiem speciālistiem, kā arī sekojam līdzi visām uzraugošo iestāžu rekomendācijām," paziņojumā norāda bankas valdes priekšsēdētājs Grieze. Viņš arī piebilst, ka tiks izstrādāta un ieviesta jauna risku atpazīšanas sistēma. "Tagad turpinās darbs pie tādas risku atpazīšanas sistēmas izveides, pateicoties kurai mēs varētu identificēt riskus attālināti un maksimāli ātri reaģēt uz situācijas izmaiņām", skaidro Grieze.

"Trasta komercbanka" darbojas finanšu tirgū kopš 1989.gada. Banka piedāvā finanšu pakalpojumus gan vietējiem, gan arī ārzemju klientiem. Ārpus Latvijas bankas konsolidētajai grupai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, Honkongā, kā arī filiāle Kiprā.

Kā ziņots, šī gada pirmo ceturksni "Trasta komercbankas" konsolidācijas grupa noslēdza ar zaudējumiem 2,4 miljonu eiro apmērā, liecina neauditētais "Trasta komercbankas" finanšu pārskats par 2015.gada pirmo ceturksni. Tikmēr māteskompānija pirmo ceturksni noslēdza ar zaudējumiem 845 000 eiro apmērā, kas pamatā ir saistīts ar "Trasta komercbankas" investīcijām biznesa attīstībā un stratēģijas izmaiņām.

Bankas finanšu pārskatā norādīts, ka "Trasta komercbankas" lielākie akcionāri ir Igors Buimisters (43,21%) un SIA "C&R Invest" (14,63%).

Saskaņā ar FKTK mājaslapā pieejamo informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Buimisters (no 33% līdz 50%), netiešā ceļā iegūta līdzdalība ir Ivanam Fursinam (no 20% līdz 33%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!