Foto: F64

Valdība bankas "Citadele" pārdošanas procesā nespēja atšķirt ieinteresētās puses no ekspertiem, trešdien laikrakstā "Diena" publicētā intervijā norāda bijušais Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Ansis Spridzāns.

Viņš vērš uzmanību uz to, ka pārdošanas gaitā kā viena no galvenajām ekspertēm tika uztverta Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas ar 25% daļu pēc būtības ir tieši tāda pati investore kā visi pārējie, ar interesi pēc iespējas vairāk nopelnīt. Ieinteresētā puse ir arī pati banka, kam svarīgi ir tas, lai jaunie akcionāri nenomaina vadību, nevis pārdošanas cena.

Pēc Spridzāna teiktā, "Citadeli" varēja pārdot dārgāk. "Bija noteikti pazemi bankas vērtējuma koeficienti, netika pienācīgi novērtēta bankas sekmīgā darbība, peļņa, it sevišķi, ja paskatāmies bankas attīstības perspektīvas un to, kā tā pati plāno savu izaugsmi," viņš klāsta.

Vienlaikus Spridzāns atzīst, ka bija spiediens pārdot banku noteiktā termiņā. "Valsts jau senāk, uzņemoties saistības pret Eiropas Komisiju, bija varbūt nepārdomāti parakstījusies uz nepatīkamiem noteikumiem," viņš norāda.

Tomēr Spridzāns uzsver, ka situācija 2014. gada oktobrī nebija tik spiedīga, lai valstij būtu par katru cenu jāpieņem tāds cenas piedāvājums, kādu tajā mirklī izteica potenciālais akcionārs.

"Maldīgs bija priekšstats, ka jāpieņem valdības izvēlētā pircēja nosacījumi, jo atlikuši tikai divi mēneši un, ja atkal runās ar citiem, nebūs iespējams pabeigt visu laikā. Vairāki no investoriem, kuri bija iepriekš izteikuši vēlmi iegādāties banku, to uzturēja arī procesa gaitā. Līdz ar to bija iespēja operatīvi mainīt pircēju un panākt labākus nosacījumus, iekļaujoties arī termiņos," viņš skaidro.

Saskaņā ar parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojuma projektu valdība ir atbildīga par bankas "Citadele" pārdošanas rezultātu, jo pieņēma lēmumus PA vietā pat tad, kad PA atteicās parakstīt, iespējams, neizdevīgu līgumu.

Jau vēstīts, ka 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir tādi pazīstami investori kā bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers un bijušais Pasaules Bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem - 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

"Citadeles" grupa pērn sasniedza lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā - 2014. gadu grupa noslēgusi ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013. gadā. Savukārt banka "Citadele" gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!