Latvijas Banka (LB) otrdien, 8. decembrī, izlaidīs piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Vērdiņam 500". Šī monēta pilda kultūrvēsturisku misiju, ļaujot vērdiņu atkal iepazīt ne vien kā dainu un pasaku tēlu, bet arī kā reālu sudraba naudas zīmi, portālu "Delfi" informēja LB.

Monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta Nīderlandē.

Monētas priekšpusē redzams 1515. gadā kaltā vērdiņa aversa atveids, kurā attēloti Rīgas arhibīskapa Jaspera Lindes un Livonijas ordeņa mestra Voltera fon Pletenberga dzimtas ģerboņi un Livonijas ordeņa krusta elementi.

Otrā pusē izvietots 1515. gadā kaltā vērdiņa reversa atveids, kurā attēlota stāvoša Jaunava Marija ar bērnu labajā un zizli kreisajā rokā. Vērdiņa atveidu aptverošajā spožajā joslā lasāms gadskaitlis "2015", uzraksts "Vērdiņam" un skaitlis "500".

Monēta "Vērdiņam 500" veltīta svarīgas Latvijas vēstures liecības un naudas zīmes – vērdiņa – 500 gadu jubilejai. Šis sudraba vērdiņš nav apgrozības nauda, kas katru dienu tērējama, bet vēsturisko atpazīstamību un Eiropas naudas sistēmas kopsakarību izpratni vairojošs brīnums.

Kolekcijas monēta "Vērdiņam 500" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijaā. Tomēr, kā norāda LB, "maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas". Monētas maksimālā tirāža – 7 000 eksemplāru.

Monētas cena LB kasēs – 28 eiro.

Monētu no 8. decembra varēs iegādāties LB kasēs Krišjāņa Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos.

No 2015. gada 1. decembra LB kolekcijas monētas un citus numismātikas produktus iespējams iegādāties arī VAS "Latvijas Pasts".

"Vērdiņam 500" būs pirmā kolekcijas monēta, kuru varēs rezervēt LB jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā – interneta vietnes "bank.lv" Monētu sadaļā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!