Valsts kase šogad starptautiskajos finanšu tirgos plāno aizņemties vismaz miljardu eiro, informēja Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme.

"Lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu 2016. gadā plānotā valsts budžeta deficīta segšanai, valsts aizdevumu nodrošināšanai un valsts parāda atmaksai, kā arī 2017. gada februārī paredzētajai piecu gadu obligāciju dzēšanai viena miljarda ASV dolāru apmērā, 2016. gadā plānota aizņemšanās gan iekšējā finanšu tirgū, gan starptautiskajos finanšu tirgos," sacīja Dzelme.

Viņa lēsa, ka aizņemšanās starptautiskajos finanšu tirgos 2016. gadā varētu sasniegt vismaz miljardu eiro un to plānots nodrošināt, veicot vienu vai vairākas eiroobligāciju emisijas.

"Ņemot vērā, ka finanšu tirgos joprojām vērojams liels svārstīgums, lēmumi par piemērotāko brīdi aizņēmumu veikšanai starptautiskajos finanšu tirgos arī 2016. gadā tiks pieņemti operatīvi, balstoties uz finanšu tirgus situācijas novērtējumu un saglabājot pēc iespējas lielāku elastību aizņemšanās apmēru un termiņu izvēlē," piebilda Valsts kases preses sekretāre.

Jau vēstīts, ka Latvija pērn decembra sākumā no investoriem atpirka to īpašumā esošās Latvijas 2011. gadā un 2012. gadā emitētās ASV dolāru obligācijas ASV dolāru obligācijas par nominālvērtību 650 miljoni ASV dolāru. Atpirkšanas darījuma finansēšanai tajā pašā dienā tika emitētas jaunas piecu gadu eiro obligācijas 550 miljonu eiro apmērā.

Savukārt 2014. gadā Latvija veica divas obligāciju emisijas. Tostarp 2014. gada janvārī Latvija emitēja septiņu gadu obligācijas miljarda eiro apmērā ar fiksēto procentu likmi 2,625% gadā un ienesīgumu 2,815%, bet aprīlī Latvija izlaida 10 gadu obligācijas miljarda eiro apmērā ar fiksēto likmi 2,875% gadā un ienesīgumu 2,961%.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!