Foto: Shutterstock

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pārbauda arī "ABLV Bank" un "Latvijas Pasta bankas" rīcību Moldovas lietā, kurā Latvijas "PrivatBank" par pārkāpumiem piemērots naudas sods vairā nekā divu miljonu eiro apmērā, intervijā sacīja bijušais komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

"Kā jūs zināt, tad Moldovas gadījumā bija iesaistītas trīs bankas. FKTK pārbaudi veic pa daļām, jo darījumi ir lieli un laikā tie atkāpjas līdz pat 2012. gadam, kad notika pirmās transakcijas. Kad vienā daļā pārbaude ir pabeigta, tad nākamajā turpinās. Arī sodi tiek piemēroti pēc katra konkrētā gadījuma," teica Zakulis.

Viņš pastāstīja, ka saistībā ar Moldovas gadījumu šobrīd tiek vērtētas "ABLV Bank" un "Latvijas Pasta banka". "Tās bija rindas kārtībā, kad sākām "PrivatBank" izpēti, bet pašlaik tās jau ir izpētes procesā," piebilda Zakulis.

Viņš arī prognozēja, ka pārbaužu rezultāti "ABLV Bank" un "Latvijas Pasta bankā" varētu būt zināmi šā gada pirmā pusgada laikā. "Kā jūs redzējāt ar pirmo sadaļu FKTK vajadzēja piecus mēnešus. Šajā gadījumā mēs noteikti runājam par šā gada pirmo pusi," sacīja Zakulis.

Tāpat viņš atgādināja, ka 2014. gadā stājās spēkā jaunais regulējuma ietvars, kas paredz, ka FKTK var piemērot daudzmiljonu sodus. "Konkrētajā ļoti kliedzošajā gadījumā pārkāpumi tika izdarīti 2014.gada novembrī un mēs arī atbilstoši rīkojāmies. Tagad šis regulējuma ietvars tiešām paredz iespēju uzlikt sodus, kuri ir mērāmi miljonos. Iepriekš tie bija simti tūkstošu latu. Tādēļ ir nepatīkami, ka tas tiek pasniegts tādējādi, ka mēs beidzot esam pamodušies un gatavojam dāvaniņas OECD," uzsvēra Zakulis.

Jau ziņots, ka, izvērtējot atbildīgo "PrivatBank" darbinieku atbildību pieļautajos pārkāpumos, FKTK 2015. gada 25. novembrī atstādināja no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju Oleksandru Trubakovu un atbildīgo valdes locekli Ivetu Ķerpi, kā arī uzdeva bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.

Savukārt 2015. gada 11. decembrī FKTK piemēroja "PrivatBank" soda naudu 2,017 miljonu eiro apmērā par pieļautajiem pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma, kā arī Iekšējās kontroles sistēmas izveides normatīvo noteikumu un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasību ievērošanā.

FKTK arī piemērojusi individuālas sankcijas "PrivatBank" valdes locekļiem – Trubakovam, Ķerpei, Rolandam Pētersonam un Oleksandram Mekekečko. Tostarp Trubakovam noteikta soda nauda 96 449 eiro apmērā, Ķerpei - 25 869 eiro apmērā, Pētersonam - 15 411 eiro apmērā, bet Mekekečko - 7607 eiro. Lēmums par individuāliem naudas sodiem pieņemts, jo bankas valdes locekļi ilgtermiņā ir pieļāvuši liela skaita un apmēra darījumu veikšanu bankā, pārkāpjot vairāku normatīvo aktu prasības.

Šī ir daļa no FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014. gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā jeb tā saucamajā "Kroll" ziņojumā. Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi gan klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, gan klientu darījumu uzraudzībā, jo "PrivatBank" vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam).

Tāpat ziņots, ka Saeima 28. janvārī Zakuli atbrīvoja no amata. Parlaments lēma par Zakuļa atbrīvošanu no amata, jo viņš bija iesniedzis atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!